Uppdaterad 15 september, 2021

Foto: Bildbyrån

Danmark gick in till den sista kvalmatchen mot Irland med förutsättningarna att minst en poäng räcker för avancemang. Skulle det bli förlust i matchen var det Irland som tog EM-platsen. Matchen blev en rysare in i det sista där Danmark lyckades rida ut stormen och få med sig ett 1-1 resultat från Dublin och EM-biljetten var därmed säkrad. 

Grupp D var spännande in i det sista, Schweiz gjorde processen kort på bortaplan mot Gibraltar och vann sin match med 6-1. Detta gjorde att Schweiz var en av nationerna som tog en EM plats i gruppen. Vem som skulle få den andra platsen skulle avgöras i Dublin mellan Irland och Danmark.

Det var Irland som behövde gå för seger och var även laget som tryckte på under större delar av matchen. Danmark var dock kompakta i försvaret och även om Irland pressade på kom laget aldrig till några riktigt farliga lägen under första halvlek. Andra började likt den första Irland pressade på men lyckades aldrig skaka fram de där farliga målchanserna. Utan det var istället Danmark och Martin Braitwaite som i den 73:e minuten kunde stöta in 1-0 till bortalaget på ett fint inlägg från Henrik Dalsgaard. Efter Danmarks ledningsmål pressade Irland på ännu mer och skapade nerv i matchen när laget genom Matt Doherty kunde nickade in 1-1 i den 85:e minuten.

Slutet blev en kamp mot klockan för båda lagen. Irland försöka få till ett ledningsmål och Danmark som gjorde allt för att tiden skulle rinna iväg så fort som möjligt, efter 94 spelade minuter kunde sedan Danmark andas ut när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen. Danmark var därmed klara för EM 2020.

Danmark och Schweiz blev därmed lag 18 och 19 att kvalificera sig för till EM.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här