Expekt

För att vinna en fotbollsmatch krävs det mål, något som ett stort antal spelare lyckats med under det pågående mästerskapet. Vi tar en titt på skytteligan, där de spelare med störst framgång på målfronten listas.

Skytteligan i EM 2024 toppas av fyra spelare på tre mål just nu. Cody Gakpo är enda spelare på tre EM-mål som finns kvar i turneringen där hans tuffaste konkurrenter nu lämnat turneringen. Gakpo låg bakom Nederländernas avgörande mot Turkiet i kvartsfinalen men han nådde aldrig bollen, även om det såg så ut, och målet tillskrevs ett turkiskt självmål.

Med två omgångar kvar ligger Gakpo åtminstone i topp tillsammans med Georgiens Georges Mikautadze, Slovakiens Ivan Schranz och Tysklands Jamal Musiala som alla tre har spelat färdigt i turneringen.

Skytteligan i fotbolls EM 2024 (efter gruppspelet)

 1. Georges Mikautadze, Georgien – 3 mål
 2. Niklas Füllkrug, Tyskland – 2 mål
 3. Cody Gakpo, Nederländerna – 2 mål
 4. Răzvan Marin, Rumänien – 2 mål
 5. Jamal Musiala, Tyskland – 2 mål
 6. Ivan Schranz, Slovakien – 2 mål

Skytteligan i fotbolls EM 2024 (efter kvartsfinalerna)

Fetmarkerade spelare är fortfarande kvar i mästerskapet

 1. Georges Mikautadze, Georgien – 3 mål
 2. Jamal Musiala, Tyskland – 3 mål
 3. Cody Gakpo, Nederländerna – 3 mål
 4. Ivan Schranz, Slovakien – 3 mål
 5. Jude Bellingham, England – 2 mål
 6. Harry Kane, England – 2 mål
 7. Niclas Füllkrug, Tyskland – 2 mål
 8. Kai Havertz, Tyskland – 2 mål
 9. Donyell Malen, Nederländerna – 2 mål
 10. Răzvan Marin, Rumänien – 2 mål
 11. Fabián Ruiz, Spanien – 2 mål
 12. Merih Demiral, Turkiet – 2 mål
 13. Dani Olmo, Spanien – 2 mål
 14. Florian Wirtz, Tyskland – 2 mål
 15. Breel Embolo, Schweiz – 2 mål

Av de namn som gjort 3 mål i mästerskapet så är bara en utav dessa fortfarande kvar i turneringen med sina nation. Under veckan avgörs det om lagen och de fetmarkerade spelarna ovan seglar vidare på resan mot en EM-final eller om det hela tar slut i semifinal.

Vad vinner spelaren som gör flest mål i EM?

Det namn som toppar skytteligan när hela Europamästerskapet är över tilldelas det ärofyllda priset Golden Boot, som delats ut ända sedan turneringens start. Under 2010-talet började man även dela ut silver och brons i denna kategori, så det var så pass många spelare som annars fick dela på utmärkelsen. Om flera spelare gjort lika många mål tilldelar de sina placeringar utifrån hur många assists de haft under mästerskapet, samt hur mycket speltid de fått. Vid EM 2020 var det Cristiano Ronaldo som med sina 5 mål kunde belönas med den gyllene skon.

Uppdaterad 7 juli, 2024