Expekt

Det står klart att Sveriges damlandslag missar OS efter att ha förlorat mot Schweiz på bortaplan med 1-0.

På Swissporarena föll snön när Nations League matchen mellan Schweiz och Sverige inleddes, där en blågul seger var ett måste för att ha chans till OS 2024. Schweiz sparkade igång matchen och visade tidigt sin offensiva styrka med två lovande lägen efter bara några sekunder. Sverige svarade dock snabbt och effektivt. Svenskarna fyllde på med spelare i straffområdet och visade en stark offensiv närvaro. 

Trots detta, ledde en osäker hemåtpassning från Sverige till stress i försvar och en hörna för Schweiz i matchens fjärde minut. Hörnan låg till grund för den nästkommande situationen där Ana-Maria Crnogorčević imponerande satte dit ett nickmål, assisterat genom ett fint samarbete mellan Bachmann och Géraldine Reuteler. Det svenska försvaret tappade bortre ytan i markeringen och hamnade därmed i underläge.

Efter målet började Sverige spela tuffare, med mer fokus på djupledsbollar, högre position på planen och förbättrat presspel. I den 28:e minuten fick Schweiz ett gult kort, vilket ledde till Sveriges första frispark i matchen. Kort därefter fick blågult ytterligare en frispark som resulterade i ett farligt läge, men ännu en gång utan att lyckas utjämna.

Spelet blev mer passivt mot halvlekens slut som blåstes av med ett Sverige i underläge.

Andra halvlek

Peter Gerhardsson behöll samma startelva inför andra halvlek och den svenska truppen visade en tydlig vilja att kvittera. Laget skapade flera farliga lägen, där ett av de mest framträdande var ett stolpskott i den 54:e minuten, men bollen gick inte till Sveriges fördel.

En del strategiska byten gjordes där Anna Anvegård och Amanda Nildén fick komma in som ersättare, och senare även Anna Sandberg och Matilda Vinberg. Schweiz valde också att göra byten och lyckades behålla ledning. Förutsättningarna för kvällens match var minst sagt utmanande på grund av det snöiga underlaget, vilket påverkade bollhanteringen. Sverige fortsatte att pressa och skapa fler chanser, däribland en farlig situation efter en frispark i den 73:e minuten.

I matchens slutskede fick Lina Hurtig komma in med pigga ben, men trots ihärdiga försök blev det ingen kvittering. Matchen slutade 1-0 till Schweiz och det står klart att ett besviket Sverige missar chansen till OS. Nu måste truppen ladda om inför mötet mot Spanien den 5 december, där fokus ligger på att hålla sig kvar i den högsta divisionen i Nations League.

Schweiz – Sverige, 1-0 (1-0)

’6 1-0 Ana-Maria Crnogorčević

Så startade Sverige

Jennifer Falk

Jonna Andersson (ut ’74), Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Nathalie Björn (ut ’62)

Hanna Lundkvist (ut ’81) , Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl,

Medelen Janogy (ut ’74), Stina Blackstenius (ut ’62), Johanna Rytting Kaneryd

Inhoppare:
Amanda Nildén (’62), Anna Anvegård (’62), Anna Sandberg (’74), Matilda Vinberg (’74),  Lina Hurtig (’81)

Uppdaterad 1 december, 2023