Sedan 1998 har man varje år arrangerat det europeiska mästerskapet i fotboll för damlandslag med spelare under 19 år. 2020 års turnering blir den 19:e upplagan och denna går av stapeln i Georgien mellan datumen 21 juli-3 augusti.

Hur spelas F19 EM?

Sammanlagt har mästerskapet plats för åtta nationer som inledningsvis delas in i två grupper om fyra. Här möter alla lagen varandra i kampen om de viktiga poängen som behövs om man vill ta sig hela vägen till slutspelet. Hit går de lag som placera sig på förstaplats och andraplats i de båda grupperna och slutspelet består då av två semifinaler samt efterföljande medaljmatcher.

Tyskland är nationen som hittills tagit hem F19 EM flest gånger. För Sveriges del har det blivit tre guldmedaljer, där den senaste kom 2015. Utöver dessa har man vunnit ett silver och ett brons.

Kvalificering till F19 EM 2020

Kvalet till mästerskapet 2020 börjar under hösten 2019 och då spelar de 48 lagen ett gruppspel. Dessa gruppspel spelas på 12 olika platser runtom i Europa under drygt en veckas tid, där alla lagen möter varandra en gång. Här nedan listar vi hur lagen kommer att spela i dessa turneringar. Länderna som står som värd är markerade med en stjärna.

Grupp 1 (kvalar1–7 Oktober): Frankrike, Slovakien, Rumänien och Makedonien*
Grupp 2 (kvalar 2–8 Oktober): Finland*, Tjeckien, Färöarna och Litauen
Grupp 3 (kvalar 2–8 Oktober): Tyskland, Portugal*, Azerbajdzjan och Albanien
Grupp 4 (kvalar 2–8 Oktober): Skottland, Polen*, Kroatien och Bulgarien
Grupp 5 (kvalar 2–8 Oktober): Norge Nordirland*, Wales och Moldavien
Grupp 6 (kvalar 1–7 Oktober): Schweiz, Österrike*, Israel och Lettland
Grupp 7 (kvalar 2–8 Oktober): Spanien, Island*, Grekland och Kazakstan
Grupp 8 (kvalar 2–8 Oktober): Italien*, Ryssland, Slovenien och Estland
Grupp 9 (kvalar 2–8 Oktober): Nederländerna*, Irland, Ukraina och Montenegro
Grupp 10 (kvalar 2–8 Oktober): Sverige, Belgien, Bosnien & Hercegovina* och Armenien
Grupp 11 (kvalar 2–8 Oktober): England, Serbien, Vitryssland* och Cypern
Grupp 12 (kvalar 2–8 Oktober): Danmark, Ungern, Turkiet* och Kosovo

De två bästa lagen ifrån vardera grupp går sedan visade till kvalets nästa del tillsammans med de fyra bästa grupptreorna. De sammanlagt 28 lagen lottas här in i sju nya grupper om fyra som spelar en ny kvalomgång på samma sätt som den tidigare. De sju lagen som slutligen vinner sina grupper är klara för den slutliga turneringen där värdnationen Georgien redan är en klar deltagare.

EM kan leda laget till VM

Vartannat år spelas världsmästerskapet för damlandslag under 19 och det europeiska mästerskapet fungerar som Europas kval till turneringen. De fyra bästa lagen i EM året innan VM spelas tar sig direkt till världsmästerskapet, vilket innebär alla lag som går till slutspelet. Skulle något av slutspelslagen stå som värd för turneringen spelar grupptreorna en kvalmatch som avgör vem av dem som går till VM.

Kommande F19-EM

Det är redan klart var turneringen kommer att arrangeras framöver. 2021 hålls mästerskapet i Vitryssland och 2022 är det Tjeckien som får äran att stå värd för det hela.