Mikael Lustig2021-05-06T14:16:16+02:00

Expekt

Uppdaterad 6 maj, 2021

Mikael Lustig har från sin position som högerback varit en del av det svenska A-landslaget sedan 2008. Han är efter Sebastian Larsson och Andreas Granqvist den spelaren som gjort flest matcher av de spelare som fortfarande spelar i landslaget. Lustig har när han inte varit skadad varit given på sin position som högerback och i landslaget och en favorit hos Janne Andersson.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna

—— Nyheter om Mikael Lustig ——

Mikael Lustig
Mikael LustigPosition: Ytterback
Född: 13 december 1986
Längd: 189 cm
Vikt: 78 kg
Klubb: AIK

Klubbkarriär
Mikael Lustig föddes 1986 i norrländska Umeå. Han inledde sin fotbollskarriär i den lokala fotbollsklubben Sandåkerns SK. Där blev han kvar tills han var 16-år gammal då stadens största lag Umeå FC värvade honom. Umeå FC spelade då i Division II Norrland vilket idag är samma som Division 1. Mikael Lustig spelade i Umeå FC mellan 2003 och 2005 och var under sin sista säsong i klubben med och tog upp Umeå FC till superettan. 2005 gick sedan flytten till Norrlands största fotbollsklubb GIF Sundsvall där fick Mikael Lustig som 19-åring göra debut i allsvenskan, under hans första säsong i GIF Sundsvall fick han totalt spela åtta matcher och stod för två mål. Klubben åkte dock ur allsvenskan den säsongen. Det var sedan de två nästkommande säsongerna när Sundsvall höll till i superettan som Lustig blev en tongivande spelare. Han spelade i stort sett alla matcher under dessa två säsonger och var med och tog tillbaka GIF Sundsvall till allsvenskan. 2008 var så Sundsvall tillbaka i allsvenskan och nu var Lustig en av lagets mest tongivande spelare. Så under sommaren 2008 valde den norska storklubben Rosenborg att lägga ett bud på Mikael Lustig och flyttlasset gick därmed till norska Trondheim för spel i Rosenborg.

Mikael Lustig tillbringade totalt fyra säsonger i Rosenborg och var en väldigt uppskattad spelare både av sina lagkamrater och av supportrar för sina fina insatser på planen. Till säsongen 2012 hade därför den skotska storklubben Celtic visat intresse för Mikael Lustig och snart blev också en övergång klar till Celtic.

Det är även i Celtic som Mikael Lustig har gjort störst avtryck under sin fotbollskarriär. Lustig spelade i Celtic mellan 2012 och 2019 och gjorde mer än 160 ligamatcher för klubben där han ofta blev hyllad både på och utanför planen för sin personlighet och spelsätt. Efter säsongen 2019 valde Mikael Lustig att lämna Celtic och skrev på ett kontrakt med belgiska Gent. Sejouren i Gent blev dock inte så som Lustig hade tänkt sig och efter 16 matcher i den belgiska ligan valde Lustig att sommaren 2020 att flytta hem till Sverige. Sedan augusti 2020 spelar Mikael Lustig i AIK i fotbollsallsvenskan.

Landslagskarriär
Mikael Lustig gjorde sin debut i den svenska landslagsdressen 2004 när han fick chansen att spela i Sveriges U17-landslag. Det blev dock bara en landskamp i U17-landslaget och hans nästa framträdande i den blågula tröjan var 2006 när han spelade med Sveriges U21-landslag. Under hans tid i U-21 landslaget var han med och spelade U-21 EM som spelades i Sverige 2009. Lustig var då assisterande lagkapten i det mästerskapet.

2008 kom så även hans debut i A-landslaget, det var under en januariturné som Lustig fick göra sin debut. Han har sedan dess haft en bofast plats i landslagstruppen och har varit med vid flera Europa och världsmästerskap. Mikael Lustig har från sin högerbacksposition gjort 82 landskamper och var med och bidrog i det senaste kvalet till att Sverige tog sig till EM 2020.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 82 6
U21 21 1
U19 1 0

Till toppen