Expekt

Förutom gruppspel sÄ bestÄr Àven Nations League av ett slutspel, dock i en betydligt mindre modell Àn det som förekommer i andra mÀsterskap eller ligor. HÀr deltar enbart fyra nationer och slutspelet i sig bestÄr dÀrmed bara av semifinaler, samt matcher för att ge lagen sina placeringar. Slutspelet för sÀsongen 2020/2021 kommer att Àga rum den 6-10 oktober 2021, vilket Àr nÀstan ett Är efter att gruppspelet Àr avklarat.

SPELSCHEMA SLUTSPELET NATIONS LEAGUE

Spanien - Frankrike
        Cmore
Italien - Belgien
        Cmore
Datum Tid Match
Onsdag 6 oktober 2021 20:45 Italien-Spanien
Torsdag 7 oktober 2021 20:45 Belgien-Frankrike
Söndag 10 oktober 2021 15:00 Match om tredjeplats
Söndag 10 oktober 2021 20:45 Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i Nations League 2021

Slutspelet i Nations League Àr betydlig mindre Àn slutspelen i mÄnga andra turneringar. Kampen om titeln görs endast upp genom tvÄ semifinaler Lagen har lottats in i semifinalerna och segrarna hÀr gör slutligen upp om ligatiteln i den stora finalen. Vanligtvis avgörs slutspelet i Nations League i juni mÄnad, men pÄ grund av rÄdande omstÀndigheter i vÀrlden har man valt att skjuta pÄ matcherna till hösten.

JÀmfört med matcherna i gruppspelet, samt playoff-matcherna dÀr man gör upp om platser i EM, sÄ sker mötena i slutspelet i form av enkla möten istÀllet för dubbelmöten dÀr poÀng och mÄl rÀknas samman.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Samtliga slutspelsmatcher spelas den hÀr gÄngen i Italien. Juventus Stadium i Turin hÄller i en semifinal samt matchen om tredjeplats, samtidigt som San Siro i Milano Àr platsen dÀr det ska avgöras vem som vinner hela turneringen. Dessutom spelas den första semifinalen hÀr.

⚜ Vilka lag gĂ„r till NL-slutspelet?

Att ta sig hela vÀgen till Nations League-slutspelet Àr en rÀtt sÄ komplicerad historia. Det Àr enbart lagen som spelar i division A som har möjligheten att fÄ delta i Nations League-slutspelet. Hit kvalificerar sig nÀmligen de fyra nationer som vinner sina grupper och dÀrmed Àven sÀkrar sina platser i den högsta divisionen inför nÀsta sÀsong.

Detta innebÀr att lag i de lÀgre divisionerna för och frÀmst mÄste klÀttra upp i den högsta divisionen, för att sedan vinna sin grupp för att fÄ uppleva ett Nations League slutspel. Man skulle kunna sÀga att detta Àr den ultimata kampen mellan de absolut bÀsta landslagen i Europa.

Belgien, Spanien, Frankrike och Italien vann alla sina grupper i den högsta divisionen under hösten 2020 och Àr dÀrmed kvalificerade för slutspelet under 2021.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Slutspelet i Nations League inleds som vi nÀmnt ovan med tvÄ semifinaler, som den hÀr gÄngen Àger rum den 6 och 7 oktober 2021. Det första mötet sker mellan Italien och Spanien och Àger rum pÄ San Siro i Milano. I den andra matchen Àr det Belgien och Frankrike som möter varandra pÄ Juventus Stadium i Turin.

Vinnarna i dessa tvÄ kamper tar sig vidare till den stora finalen, men detta innebÀr inte att förlorarna fÄr avsluta sin kamp i turneringen. IstÀllet möts dessa tvÄ lag i kampen om Àra och tredjeplatsen, som i Är Àger rum pÄ Juventus Stadium i Turin den 10 oktober.

đŸ„‡ Final Nations League 2021

Den slutliga kampen i hela turneringen Àger rum pÄ söndagen den 10 oktober 2021, dÀr den andra titeln i Nations Leagues historia ska delas ut. Kampen Àger rum pÄ San Siro i Milano, som rymmer en publik pÄ drygt 80 000 ÄskÄdare. HÀr har bland annat matcher under fotbolls VM 1934 och 1990 samt EM 1980 Àgt rum.

đŸ„… Vilka lag möts i NL-slutspelet?

Vilka lag som möter varandra i de tvÄ semifinalerna avgörs vid en lottning som sker kort efter att gruppspelet Àr klart. Lagen seedas inte, utan lÀggs alla in i samma pott vilket gör att det finns alla möjligheter för lagen att möta varandra. I och med att lagen spelat i olika grupper under gruppspelet har lagen inte mött varandra tidigare under sÀsongen.

🏆 Vilka vann Nations League 2019?

Portugal blev det första landslaget nÄgonsin att vinna Nations League, vilket man gjorde efter en spÀnnande final pÄ hemmaplan mot NederlÀnderna.

🇾đŸ‡Ș Har Sverige vunnit Nations League?

Sverige har inte lyckats ta sig till slutspelet, men spelade i den högsta divisionen under sÀsongen 2020/2021. Dock kom man hÀr sist i sin grupp och skickades tillbaka ner till division B.

⚜ Vilka lag möts i Ă„rets slutspel?

Belgien, Spanien, Frankrike och Italien Àr lagen som vann sina grupper i division A och dÀrmed deltar i ligans slutspel.

⭐ Tidigare slutspel i Nations League

Även fast en titel i Nations League inte vĂ€ger lika tungt som en vinst i EM eller VM, Ă€r ligasegern Ă€ndĂ„ en stor bedrift inom europeisk fotboll. HĂ€r listar vi tidigare slutspel som spelats under ligans, Ă€n dĂ„ lĂ€nge, korta historia.

SĂ€songen 2018/2019

I den första upplagan av ligan var det Portugal, Schweiz, NederlÀnderna och England som kvalificerade sig till slutspelet. I den första semifinalen besegrade Portugal Schweiz med 3-1. Matchen mellan NederlÀnderna och England fick i sin tur avgöras pÄ övertid, dÀr ett engelskt sjÀlvmÄl samt ett mÄl ifrÄn nederlÀndskt hÄll avgjorde mötet.

Matchen om tredjeplatsen blev pÄ ordinarie tid mÄllös och fick sÄledes avgöras pÄ straffar. HÀr var det England som lyckades bÀst genom att sÀtta sina samtliga sex straffar. Finalmötet mellan Portugal och NederlÀnderna avgjordes i den sextionde minuten, dÀr Gonçalo Guedes satte matchens enda mÄl och gjorde Portugal till ligans första segrare.