Uppdaterad 19 maj, 2022

Förutom gruppspel sÄ bestÄr Àven Nations League av ett slutspel, dock i en betydligt mindre modell Àn det som förekommer i andra mÀsterskap eller ligor. HÀr deltar enbart fyra nationer och slutspelet i sig bestÄr dÀrmed bara av semifinaler, samt matcher för att ge lagen sina placeringar. Slutspelet för sÀsongen 2022/2023 kommer att Àga rum den 14-18 juni 2023, vilket Àr nÀstan ett Är efter att gruppspelet Àr avklarat.


       

SLUTSPELSTRÄD NATIONS LEAGUE

NÀr lagen till slutspelet Àr klara kommer vi hÀr att presentera ett slutspelstrÀd dÀr du kan följa lagens vÀg mot Nations League-finalen.

SlutspelstrÀdet och spelschemat för samtliga matcher under slutspelet kommer att uppdateras nÀr det stÄr klart vilka lag som avancerar till respektive möte. Innan slutspelet startar kommer en lottning att avgöra vilka lag som möts i respektive semifinal.

SPELSCHEMA SLUTSPELET NATIONS LEAGUE

Datum Tid Match
Onsdag 14 juni 2023 TBA Semifinal 1
Torsdag 15 juni 2023 TBA Semifinal 2
Söndag 18 juni 2023 TBA Match om tredjeplats
Söndag 18 juni 2023 TBA Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i Nations League 2023

Slutspelet i Nations League Àr betydlig mindre Àn slutspelen i mÄnga andra turneringar. Kampen om titeln görs endast upp genom tvÄ semifinaler Lagen har lottats in i semifinalerna och segrarna hÀr gör slutligen upp om ligatiteln i den stora finalen.

JÀmfört med matcherna i gruppspelet, samt playoff-matcherna dÀr man gör upp om platser i EM, sÄ sker mötena i slutspelet i form av enkla möten istÀllet för dubbelmöten dÀr poÀng och mÄl rÀknas samman.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Det Àr Ànnu inte klart var mötena i Ärets Nations League-slutspel kommer att hÄllas. Vanligast Àr att ett av de fyra kvalificerade lagen fÄr Àran att hÄlla i matcherna pÄ sin hemmaplan och dÀrmed fÄr vi vÀnta tills efter gruppspelet innan platsen blir spikad. Tidigare Är har Italien och Portugal arrangerat slutspelen.

⚜ Vilka lag gĂ„r till Nations League-slutspelet?

Att ta sig hela vÀgen till Nations League-slutspelet Àr en rÀtt sÄ komplicerad historia. Det Àr enbart lagen som spelar i division A som har möjligheten att fÄ delta i Nations League-slutspelet. Hit kvalificerar sig nÀmligen de fyra nationer som vinner sina grupper och dÀrmed Àven sÀkrar sina platser i den högsta divisionen inför nÀsta sÀsong.

Detta innebÀr att lag i de lÀgre divisionerna först och frÀmst mÄste klÀttra upp i den högsta divisionen, för att sedan vinna sin grupp för att fÄ uppleva ett Nations League slutspel. Man skulle kunna sÀga att detta Àr den ultimata kampen mellan de absolut bÀsta landslagen i Europa.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Slutspelet i Nations League inleds som vi nÀmnt ovan med tvÄ semifinaler, som den hÀr gÄngen Àger rum den 14 och 15 juni 2023. Vinnarna i dessa tvÄ kamper tar sig vidare till den stora finalen, men detta innebÀr inte att förlorarna fÄr avsluta sin kamp i turneringen. IstÀllet möts dessa tvÄ lag i kampen om Àra och tredjeplatsen. Detta möte spelas den 18 juni 2023.

  • Onsdag 14 juni 2023 Semifinal 1
  • Torsdag 15 juni 2023 Semifinal 2
  • Söndag 18 juni 2023 Match om tredjeplats
  • Söndag 18 juni 2023 Final

đŸ„‡ Final Nations League 2023

Den slutliga kampen i hela turneringen Àger rum pÄ söndagen den 18 juni 2023, dÀr den tredje titeln i Nations Leagues historia ska delas ut.

Under förra sÀsongen Àgde den stora finalen rum pÄ San Siro i Milano, som rymmer en publik pÄ drygt 80 000 ÄskÄdare. HÀr har bland annat matcher under fotbolls VM 1934 och 1990 samt EM 1980 Àgt rum. Var Ärets slutspelsmatcher kommer att spelas ÄterstÄr att se.

đŸ„… Vilka lag möts i NL-slutspelet?

Vilka lag som möter varandra i de tvÄ semifinalerna avgörs vid en lottning som sker kort efter att gruppspelet Àr klart. Lagen seedas inte, utan lÀggs alla in i samma pott vilket gör att det finns alla möjligheter för lagen att möta varandra. I och med att lagen spelat i olika grupper under gruppspelet har lagen inte mött varandra tidigare under sÀsongen.

🏆 Vilka vann Nations League 2021?

Frankrike blev det andra landslaget nÄgonsin att vinna Nations League, vilket man gjorde efter en spÀnnande final mot Spanien.

🇾đŸ‡Ș Har Sverige vunnit Nations League?

Sverige har inte lyckats ta sig till slutspelet, men spelade i den högsta divisionen under sÀsongen 2020/2021. Dock kom man hÀr sist i sin grupp och skickades tillbaka ner till division B.

⚜ Vilka lag möts i Ă„rets slutspel?

Detta avgörs först efter att gruppspelet Àr fÀrdigt.

⭐ Tidigare slutspel i Nations League

Även fast en titel i Nations League inte vĂ€ger lika tungt som en vinst i EM eller VM, Ă€r ligasegern Ă€ndĂ„ en stor bedrift inom europeisk fotboll. HĂ€r listar vi tidigare slutspel som spelats under ligans, Ă€n dĂ„ lĂ€nge, korta historia.

SĂ€songen 2018/2019

I den första upplagan av ligan var det Portugal, Schweiz, NederlÀnderna och England som kvalificerade sig till slutspelet. I den första semifinalen besegrade Portugal Schweiz med 3-1. Matchen mellan NederlÀnderna och England fick i sin tur avgöras pÄ övertid, dÀr ett engelskt sjÀlvmÄl samt ett mÄl ifrÄn nederlÀndskt hÄll avgjorde mötet.

Matchen om tredjeplatsen blev pÄ ordinarie tid mÄllös och fick sÄledes avgöras pÄ straffar. HÀr var det England som lyckades bÀst genom att sÀtta sina samtliga sex straffar. Finalmötet mellan Portugal och NederlÀnderna avgjordes i den sextionde minuten, dÀr Gonçalo Guedes satte matchens enda mÄl och gjorde Portugal till ligans första segrare.

SĂ€songen 2020/2021

Belgien, Spanien, Frankrike och Italien vann alla sina grupper i den högsta divisionen under hösten 2020 och Àr dÀrmed kvalificerade för slutspelet under 2021. I den första semifinalen föll hemmanationen Italien tungt mot Spanien, som kunde inta en 2-0 ledning redan i den första halvleken. Mot slutet av matchen kunde Italien sprÀcka nollan, men detta rÀckte inte för att vinna mötet. Frankrike var det andra laget att fÄ till final efter att ha besegrat Belgien med 3-2, allt tack vare ett sista mÄl frÄn Theo Hernandez i den 90:e minuten.

I bronsmatchen fick Italien revansch och lyckades vinna över Belgien med 2-1. Finalmötet mellan Spanien och Frankrike blev en nagelbitare, dÄ det första mÄlet i mötet kom frÄn spanskt hÄll först efter 64 minuter. Det dröjde inte lÄngt innan motstÄndarna kvitterade och med tio minuter kvar kunde Kylian Mbappé bli stor hjÀlte nÀr han satte den avgörande bollen för Frankrike, som dÀrmed innehöll titeln som vÀrldsmÀstare och Nations League-mÀstare pÄ samma gÄng.

Annons: ⇱ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus pĂ„ Fotbolls-EM ⇠

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder