Varje år avgörs det europeiska mästerskapet i fotboll för U19-landslag. Turneringen har existerat i olika former sedan 1948 och under sommaren 2020 spelas den 69:e upplagan av mästerskapet. Det hela arrangeras i Nordirland mellan datumen 19 juli-1 augusti och här kommer de deltagande lagen göra upp i jakten om guldet.

Hur spelas U19 EM?

Totalt är det 8 nationer som kvalificerar sig till varje upplaga av turneringen, som inleds med ett gruppspel. Här delas lagen in i två grupper där alla möter varandra i jakten på viktiga poäng. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan till slutspelet som består av semifinaler och sedan den stora finalen där vinnaren koras.

Spanien är det lag som under åren vunnit mästerskapet flest gånger. För Sveriges del har det hittills inte blivit några medaljer.

Kvalificering till U19 EM 2020

Kvalet till mästerskapet 2020 börjar under hösten 2019 och då spelar de 52 lägst rankade ett gruppspel. Dessa gruppspel spelas på 13 olika platser runtom i Europa under drygt en veckas tid, där alla lagen möter varandra en gång. Här nedan listar vi hur lagen kommer att spela i dessa turneringar. Länderna som står som värd är markerade med en stjärna.

Grupp 1 (kvalar 13–19 November): Turkiet*, Bulgarien, Montenegro och Armenien
Grupp 2 (kvalar 8–14 Oktober): Spanien, Serbien*, Rumänien och Litauen
Grupp 3 (kvalar 9–15 Oktober): Tyskland, Skottland*, Vitryssland och Andorra
Grupp 4 (kvalar 13–19 November): Grekland, Belgien*, Island och Albanien
Grupp 5 (kvalar 13–19 November): Ryssland, Polen, Wales* och Kosovo
Grupp 6 (kvalar 13–19 November): Italien*, Slovakien, Cypern och Malta
Grupp 7 (kvalar 9–15 Oktober): Tjeckien*, Norge, Azerbajdzjan och San Marino
Grupp 8 (kvalar 13–19 November): Frankrike, Danmark*, Finland och Färöarna
Grupp 9 (kvalar 13–19 November): Ukraina, Sverige*, Slovenien och Estland
Grupp 10 (kvalar 13–19 November): Österrike*, Irland, Schweiz och Gibraltar
Grupp 11 (kvalar 13–19 November): England, Bosnien och Hercegovina, Makedonien* och Luxemburg
Grupp 12 (kvalar 8–14 Oktober): Nederländerna, Israel, Lettland* och Moldavien
Grupp 13 (kvalar 9–15 Oktober): Kroatien, Georgien, Ungern* och Kazakstan

Sveriges grupp kommer alltså att spelas på svensk mark. Vilken stad matcherna spelas i är ännu inte klart.

De två bästa lagen ifrån vardera grupp går sedan visade till kvalets nästa del tillsammans med den bästa grupptrean och toppseedade Portugal. De sammanlagt 28 lagen lottas här in i sju nya grupper om fyra som spelar en ny kvalomgång på samma sätt som den tidigare. De sju lagen som slutligen vinner sina grupper är klara för den slutliga turneringen där värdnationen Nordirland redan är en klar deltagare.

EM kan leda laget till VM

Förutom att det europeiska mästerskapet ger lagen möjligheten att bli krönta till nya mästare kan ett deltagande även leda till att man får spela i ett framtida VM. Vartannat år används nämligen U19 EM som det europeiska kvalet till U20 VM. De fem lag som presterar bäst under U19 EM 2020 är därmed klara för U20 VM 2021.

Kommande U19-EM

Det är redan klart var turneringen kommer att arrangeras framöver. 2021 hålls mästerskapet i Rumänien och 2022 är det Slovakien som får äran att stå värd för det hela.