Det finns hela tretton tidigare möten mellan det italienska och det engelska herrlandslaget i fotboll och två av dessa har ägt rum under ett europeiskt mästerskap. Vi har tittat närmare på samtliga matcher som lagen spelat mot varandra.

Den allra första gången som England och Italien mötte på varandra var under kvalificeringen till fotbolls VM 1978. Lagen hamnade då i samma grupp och möttes i två matcher, där den första ägde rum i den italienska huvudstaden den 17 november 1976. Giancarlo Antognoni och Roberto Bettega blev målskyttar och kunde plocka poäng till Italien. Returen kom exakt ett år senare och då blev det en brittisk 2-0 seger. Kevin Keegan kunde spräcka nollan redan efter 11 minuters spel och i matchens slutminuter kunde Trevor Brooking säkra slutresultatet.

1980 kom det första mästerskapsmötet och då just i ett fotbolls EM. Mästerskapet ägde rum på italiensk mark och båda lagen hade här placerats in i grupp 2. I den andra gruppspelsomgången möttes lagen på arenan i Turin, där Italien kunde vinna mötet och säkra ett avancemang till slutspelet. Marco Tardelli kunde göra matchens enda mål i den 79:e minuten.

Tio år senare, sommaren 1990, möttes lagen på nytt och då i världsmästerskapet som också ägde rum i just Italien. Bägge lagen gjorde ett starkt mästerskap och vann sina respektive grupper, men föll slutligen i semifinalerna mot Västtyskland och Argentina, matcher som båda fick avgöras på straffar. De två lagen fick därmed göra upp om bronset och mötet var länge mållöst innan Roberto Baggio kunde inleda målskyttet för Italien. Tio minuter senare kunder England kvittera genom David Platt, men kort därpå tilldelades Italien en straff som återigen gav laget ledningen. Målet sattes av Totó som i och med sin sjätte fullträff för mästerskapet tilldelades vinsten i skytteligan och matchen. Som plåster på såren fick dock England priset för bäst fair play under mästerskapet, då man dragit på sig minst antal röda och gula kort.

Inför kvalet till VM 1998 lottades lagen på nytt in i samma grupp, vilket ledde till två nya möten. Italien kunde vinna bortamatchen med 1-0 efter ett tidigt mål av Gianfranco Zola och returmötet i den sista kvalomgången slutade 0-0. England vann i trots detta gruppen och gick direkt till VM, samtidigt som Italien avancerade till playoffen som grupptvåa.

Under 00-talet blev det glesare med möten mellan lagen och endast två träningslandskamper ägde rum. Bägge resulterade i italienska segrar.

2012 var det dags för ett nytt europeisk mästerskap och såväl England som Italien avancerade ifrån gruppspelet till kvartsfinalen i Kiev. Matchen resulterade inte i några mål på ordinarie tid eller förlängning, vilket gjorde att man ficka avgöra det hela på straffar. Omgång 1 resulterade i varsin fullträff och Wayne Rooney lyckades även sätta det andra försöket för England. Riccardo Montolivo missade dock sitt skott och det såg därmed ljust ut för England. Dock följde två raka missar för laget, samtidigt som Italien satte sina straffar precis där de skulle vara – i mål. Italien vann därmed mötet och gick hela vägen till final där man slutligen fick nöja sig med ett silver. Kort efter turneringen möttes lagen i en träningslandskamp där England fick revansch med 2-1.

Två år senare lottades lagen återigen in i samma mästerskapsgrupp när VM i Brasilien gick av stapeln. Lagern möttes i den första omgången av gruppspelet och det blev några intensiva minuter strax innan halvtid. Cludio Marchisio kunde näta för Italien i den 35:e minuten, men lagets ledningen höll bara i sig i två minuter. Då kunde nämligen Daniel Sturridge kvittera för England. Efter paus ökade Italien på och Maro Balotelli kunde sätta spiken i kistan för matchen. Poängen var dock de enda som Italien fick med sig och man missade i och med det slutspelet. Även England slutade i tabellens nedre hälft.

Här senast möttes lagen i två träningsmatcher 2015 och 2018. Båda dessa slutade 1-1, vilket även kan bli ett troligt slutresultat på söndag.

Summerar man slutresultaten i alla tidigare mötena ser man att Italien vunnit sju av matcherna, samtidigt som England endast segrat i två. Antalet mål har dessutom aldrig överstigit tre stycken, vilket gör att vi får räkna med en inte alltför målrik final.

LISTA: Alla tidigare möten mellan Italien och England

17 november 1976 – VM-kval
Italien-England 2-0

16 november 1977 – VM-kval
England-Italien 2-0

15 juni 1980 – Fotbolls EM (gruppspelet)
England-Italien 0-1

7 juli 1990 – Fotbolls VM (bronsmatch)
Italien-England 2-1

12 februari 1997 – VM-kval
England-Italien 0-1

11 oktober 1997 – VM-kval
Italien-England 0-0

15 november 2000 – Träningslandskamp
Italien-England 1-0

27 mars 2002 – Träningslandskamp
England-Italien 1-2

24 juni 2012 – Fotbolls EM (kvartsfinal)
England-Italien 0-1 efter straffar

15 augusti 2012 – Träningslandskamp
England-Italien 2-1

15 juni 2014 – Fotbolls VM (gruppspelet)
England-Italien 1-2

31 mars 2015 – Träningslandskamp
Italien-England 1-1

27 mars 2018 – Träningslandskamp
England-Italien 1-1