Expekt

Spanien åkte på en sur förlust i straffläggningen efter gårdagens semifinal. Spanjorernas anfallare Alvaro Morata blev dock historisk under matchen som Spaniens bästa målskytt i EM genom tiderna.

Alvaro Morata har på flera sätt haft ett tufft Europamästerskap. Under gruppspelet blev han rejält ifrågasatt hemma i Spanien och runt om i Europa, och drabbades också av hot och hat mot sig själv och sin familj.

Spanjoren, som till vardags är klubbkamrat med Dejan Kulusevski i Juventus, är en av Spaniens bästa målskyttar genom tiderna. På 46 landskamper för Spanien har Alvaro Morata gjort 22 mål. Det är något som hans förbundskapten Luis Enrique har tryckt på under turneringen. Endast David Villa, Raul Gonzalez och Fernando Torres har gjort fler i Spanien efter samma uppnådda landskamper.

Under gårdagens semifinal mot Italien fick Morata börja på bänken. Men han hoppade sedan in i den 61:a minuten och låg bakom mycket för Spanien. I den 80:e minuten gav också det spanska bytet utdelning. Anfallaren hämtade boll, väggspelade med Dani Olmo och rullade sedan in 1-1. Målet innebar Alvaro Moratas tredje mål i detta EM, och hans sjätte totalt i EM-sammanhang. Det gör honom bäst i historien för Spanien.

Inför semifinalen hade Alvaro Morata redan tangerat Fernando Torres rekord på fem gjorda mål i EM-sammanhang för Spanien. Men nu är rekordet alltså slaget. Alvaro Morata är den spanska spelare i historien som gjort flest mål i Europamästerskapet med sex gjorda mål.

Oturligt nog för Alvaro Morata, så blev han syndabock under straffläggningen mot Italien. Han missade den spanska straff, som kunde ge Italiens Jorginho möjligheten att skicka italienarna till EM-final.

Uppdaterad 7 juli, 2021