Expekt

Att Andreas Granqvist skulle sluta i landslaget berättade Janne Andersson direkt efter EM. Men nu meddelar ”Granen” att inte endast landslagskarriären är över, utan att han spelat sin sista match. Nu blir det fokus på sportchefsjobbet i Helsingborg. Även Gustav Svensson meddelar att tiden i landslaget är slut.

Andreas Granqvist har varit lagkapten för det svenska landslaget sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten 2016. ”Granen” var en bärande faktor till den succé som tog Sverige till VM och kvartsfinal i Ryssland 2018. Samma år tilldelades han Guldbollen för landets främsta fotbollsspelare.

Nu meddelar han att spelarkarriären är över. Efter 88 landskamper och nio mål är nu ”Granens” tid som fotbollsspelare slut. Han kommer nu att lägga fullt fokus på att vara sportchef i Helsingborgs IF, som siktar på att flyttas upp till Allsvenskan till nästa säsong.

Redan efter Världsmästerskapet 2018 skulle Granqvist sluta i landslaget, men efter ett möte med Janne Andersson beslutade han sig för att fortsätta. I klubblaget har han tillhört Helsingborgs IF i Superettan och Allsvenskan de senaste åren och haft en del skadeproblem. Med ett framflyttat EM med ett år flyttades också Andreas Granqvists landslagskarriär fram ett år. Det blev inga matcher som ombytt under EM men ”Granen” var en del av den svenska EM-truppen. Han har totalt spelat fyra EM och ett VM för Sverige. Det blev 15 år i landslagströjan för Andreas Granqvist.

Gustav Svensson slutar i landslaget

Marcus Berg, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och Gustav Svensson var ett av landslagets kompisgäng. Nu har samtliga bestämt sig för att sluta i landslaget. Sist i ordningen blev Gustav Svensson. Den centrala mittfältaren meddelade under helgen att han gjort sin sista landskamp. Totalt blev det 32 landskamper för Svensson, som varit en del av landslaget under VM 2018 och EM 2020.

Med de spelare ovan som slutat i landslaget samt Mikael Lustig, så står Sverige inför en generationsväxling. Både gällande ledarskap på- och utanför planen. Men förbundskaptenen för Sverige hoppas att andra ska kliva fram.

– Det är ett gäng killar som har gjort stora insatser för oss både på och utanför plan. En generation spelare som tagit ett stort ansvar när det gäller att sätta en hög nivå i allt vi företar oss som landslag. De ska alla känna sig mycket stolta över fina insatser för herrlandslaget under lång tid. Ett gäng superproffs helt enkelt, säger Janne Andersson till Svenska Fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Vi har, som jag sagt många gånger tidigare, flera andra spelare som har goda ledaregenskaper. Nu är det upp till dom att kliva fram och ta större plats och upp till mig att pusha dom. Jag är övertygad om att det kommer en ny generation ledare i landslaget som är lika dedikerade och professionella.

Uppdaterad 19 juli, 2021