EM:s två bästa lag är Italien och England som vann sina respektive semifinaler och har tagit sig till final efter sex spelade matcher. Nedan så går vi igenom Englands väg till den stora finalen på Wembley. 

Sammanfattningen kommer att bestå av en återblick på samtliga resultat och målskyttar och en kommentar från alla matcher.

Englands väg till finalen:

Grupp D:

Match 1: England – Kroatien 1-0

Målskytt: Raheem Sterling

Kommentar:
England tog en viktig seger i premiären på Wembley mot den VM-finalisten från 2018, Kroatien. England imponerade stundtals utan att skapa några värst farliga målchanser. Men efter att Raheem Sterling bröt dödläget i den andra halvleken kunde England till slut hålla ifrån till en skön 1-0 seger inför hemmapubliken.

Match 2: England – Skottland 0-0

Kommentar:
Englands andra match blev inte som folk hoppats på. Istället var det rivalen Skottland som imponerade mest i matchen. Men engelsmännen fick med sig ett oavgjort resultat och därmed ett klart avancemang från gruppen inför den sista omgången.

Match 3: England – Tjeckien 1-0

Målskytt: Raheem Sterling

Kommentar:
Matchen mellan England och Tjeckien var en gruppfinal. Båda lagen stod på fyra poäng och vinnaren skulle bli etta i Grupp D och därmed få möta trean i dödens grupp där Portugal, Frankrike, Tyskland och Ungern återfanns. England drog det längsta strået i gruppfinalen efter att Raheem Sterling satte 1-0 efter dryga kvarten.

Åttondelsfinalen:

England – Tyskland 2-0

Målskyttar: Raheem Sterling, Harry Kane

Kommentar:
England fick svårast möjliga motstånd i åttondelsfinalen av EM. Men kanske var det en mix av hemmafördel och kvalité som tog engelsmännen förbi Tyskland. Med kvarten kvar av ordinarie matchtid gjorde Raheem Sterling 1-0 följt av Harry Kanes 2-0 mål vilket blev spiken i kistan. Imponerande seger för England som höll nollan för fjärde matchen i rad.

Kvartsfinalen:

England – Ukraina 4-0

Målskyttar: Harry Kane 2, Harry Maguire, Jordan Henderson

Kommentar:
Det var i denna kvartsfinal som Sverige skulle ha varit i, enligt folkets förhoppningar åtminstone. Men istället ställdes England mot Ukraina, som sågs som ett av de lättare motstånden bland samtliga kvartsfinallag. England hade inte heller några problem med att städa av Ukraina. De satte 1-0 tidigt genom lagkaptenen Harry Kane följt av tre mål tidigt i den andra halvleken. Formbesked från engelsmännen som enkelt tog sig vidare till semifinal. Lite kuriosa är att matchen spelades i Rom, den enda match som England spelat utanför Wembley under EM.

Semifinalen:

England – Danmark 2-1 efter förlängning

Målskyttar: Harry Kane, självmål

Kommentar:
Vilken rysare det blev i semifinalen av EM för England. För motståndet stod Danmark som gärna ville upprepa sin succéturnering från 1992. Danskarna tog också ledningen i den första halvleken genom Mikkel Damsgaard efter en otrolig frispark. Innan halvtidspaus hade dock England kvitterat till 1-1 efter ett självmål. Målen i första halvlek blev de enda under ordinarie matchtid och semifinalen gick till förlängning. Där gjorde England 2-1 efter att Raheem Sterling blivit neddragen i straffområdet och domaren pekat på straffpunkten. Harry Kane missade straffen men tog sin egen retur till 2-1. Sedan spelade England av matchen på ett bra sätt och blev till slut klara för EM-final, för första gången i landets historia.