Expekt

EM:s två bästa lag är Italien och England som vann sina respektive semifinaler och har tagit sig till final efter sex spelade matcher. Nedan så går vi igenom Italiens väg till den stora finalen på Wembley. 

Sammanfattningen kommer att bestå av en återblick på samtliga resultat och målskyttar och en kommentar från alla matcher.

Italiens väg till finalen

Grupp A:

Match 1: Turkiet – Italien 0-3

Målskyttar: Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, självmål

Kommentar:
Italien fick en drömstart på EM. Premiären för hela EM och för Italien spelades hemma i Rom och Turkiet var helt utan chans i matchen. Italien fullständigt stormade fram i matchen och skapade chans på chans. Efter Turkiets självmål i den andra halvleken rasade allt ihop. Redan efter denna match sa de flesta att Italien helt plötsligt blev favoriter till guldet, efter en match spelad av EM.

Match 2: Italien – Schweiz 3-0

Målskyttar: Manuel Locatelli 2, Ciro Immobile

Kommentar:
Sex mål på två matcher. Det var Italiens facit efter två gruppspelsomgångar. Schweiz var på förhand en svårare motståndare än Turkiet men italienarna hade inga problem med att städa av schweizarna. Tre mål i matchen varav två i den andra halvleken, vilket tyder på det tålamod Italien har och orken att alltid avsluta matcherna.

Match 3: Italien – Wales 1-0

Målskytt: Matteo Pessina

Kommentar:
Som klar gruppetta valde Roberto Mancini att byta ut hela startelvan i stort sett till den sista gruppspelsmatchen. Alla spelare fick åtminstone speltid, inklusive andramålvakten Sirigu. Endast tredjemålvakten Alex Meret blev utan speltid i mästerskapet. Italien vann mot Wales med 1-0 efter att Matteo Pessina gjort sitt första mästerskapsmål. Den hållna nollan innebar också att Italien gick igenom gruppspelet utan ett insläppt mål.

Åttondelsfinalen:

Italien – Österrike 2-1 efter förlängning

Målskyttar: Federico Chiesa, Matteo Pessina

Kommentar:
Det som började så bra för England hade kunnat få ett abrupt slut. Italienarna imponerade inte alls i åttondelsfinalen mot ett förvisso starkt Österrike. Under ordinarie tid gjordes endast ett mål, det av Österrike. Men efter närmare VAR-granskning dömdes målet bort. I förlängningen gjorde sedan Italien två mål för att bärga segern. Reduceringsmålet för Österrike hjälpte inte längre än till 2-1. Italien vidare till kvartsfinal med nöd och näppe.

Kvartsfinalen:

Belgien – Italien 1-2

Målskyttar: Nicolo Barella, Lorenzo Insigne

Kommentar:
Det riktigt stora testet kom i kvartsfinal för Italien. Belgien som är rankade etta i världen stod för motståndet. Men vilket Italien vi fick se gasa sig igenom matchen. Som så många gånger förr tog stormade man fram på planen och vann till slut med 2-1 efter att Barella och Insigne gjort ett mål vardera i den första halvleken.

Semifinalen:

Italien – Spanien 2-1 efter straffar

Målskytt: Federico Chiesa

Kommentar:
Vilken rysare det blev till semifinal för Italien. Italienarna lät Spanien ha mycket boll och försökte sig på att komma i kontringar för att hota spanjorerna. Matchen stod länge och vägde. I den 60:e minuten bröt dock Federico Chiesa dödläget och borrade in 1-0 för Italien. Innan ordinarie matchtids slut kvitterade dock Spanien och matchen gick till förlängning. Förlängningen blev mållös och det blev sedermera straffläggning. Efter en straffmiss från Italien och två från Spanien, gick Italien vidare till final. Stor hjälte blev målvakten Gianluigi Donnarumma och Jorginho som enkelt satte dit den avgörande straffen.