Betsson

Foto: Bildbyrån

Dejan Kulusevski gjorde succé under 2020 i Serie A, men också i landslaget. För detta prisades 20-åringen igår på Idrottsgalan, till årets nykomling.

Under måndagskvällen utspelade sig Idrottsgalan för årets 2020. Flera priser skulle delas ut, däribland Jerringpriset dit Zlatan Ibrahimovic var nominerad, men som till slut togs hem av stavhopparen Armand Duplantis.

Den fotbollsrelaterade vinsten under Idrottsgalan signerades Dejan Kulusevski. Den 20-åriga offensiva mittfältaren vann pris som årets nykomling under galan, i konkurrens med MMA-fightern Khamzat Chimaev, golfaren Julia Engström och friidrottaren Emil Millán de la Oliva.

Priset delades ut av den tidigare längdskidåkaren Anders Södergren. Och Dejan Kulusevski fick förklara sin stolthet över att ha vunnit priset, i en förinspelade intervju med SVT.

– Jag hade väldigt gärna varit på plats och tagit emot det här priset, som är ett väldigt stort pris, säger Kulusevski och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över att få ta emot det här priset. Det är något som man jobbat för i hela sitt liv. Jag tackar alla runt omkring mig, jag tackar mina lagkamrater och alla mina tränare jag haft. Jag tackar min familj och min tjej som hjälpt mig väldigt mycket. Det här priset, det är jag som tar upp det, men det är många människor bakom det. Jag är stolt och tackar mig själv också, för att jag aldrig gett upp och alltid krigat.

Genombrottet

Redan 2018 kom Dejan Kulusevski med i Atalantas trupp, där han hade gått genom akademin hos den italienska klubben efter att ha lämnat Brommapojkarna 2016.

Efter det tränade Kulusevski med Atalanta, men debuten kom inte förrän i januari 2019. Ett år senare värvades han av Juventus. Däremellan hade en utlåning till Serie A-klubben Parma ägt rum, där Kulusevski fick en stor roll och imponerade på hela fotbollseuropa. Han var en av de mest bärande spelarna till att Parma gick bra under höstsäsongen.

I november tog Janne Andersson för första gången ut Dejan Kulusevski till A-landslaget inför EM-kvalet mot Rumänien och Färöarna. I matchen mot Rumänien, där Sverige blev EM-klara, fick Kulusevski sitta hela matchen på bänken. Men i den efterföljande matchen mot Färöarna fick han agera inhoppare och därmed göra sin landslagsdebut.

Efter att Juventus värvat honom i januari 2020 men fortsatt lånat ut honom till Parma, fortsatte succén i Italien. Och platsen i landslaget blev mer och mer gjuten. Efter att ha fått börja på bänken mot Frankrike i Nations League i september, har Kulusevski startat samtliga tävlingsmatcher för Sverige under 2020 och gjort ett landslagsmål på totalt åtta landskamper.

I Serie A prisades han också som bästa U23-spelare i ligan under säsongen 2019/20.

Fotbollsrelaterade nomineringar under Idrottsgalan:

Jerringpriset: Zlatan Ibrahimovic

Årets manliga idrottare: Zlatan Ibrahimovic

Årets nykomling: Dejan Kulusevski (vann)

Årets lag: Svenska damlandslaget

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här


Italien - England
        Betsson