Tio. Så många självmål har gjorts i årets Europamästerskap hittills. Det gör årets mästerskap till det historiskt sämsta genom alla tider. Tidigare hade nio självmål gjorts totalt på 15 Europamästerskap.

Det blev självmål redan i premiärmatchen av EM mellan Italien och Turkiet. Den turkiska backen Merih Demiral, till vardags i Juventus, styrde in bollen bakom sin egen målvakt. Det självmålet blev det första i en lång kavalkad av mål i egen bur under EM hittills.

Under mästerskapets gång har tio självmål gjorts, bland annat så gjordes två självmål under Portugals förlust mot Tyskland och två självmål under Slovakiens förlust mot Spanien. Det tidigare rekordet för gjorda självmål i ett och samma EM var tre under ett mästerskap. Totalt under de 15 Europamästerskap som tidigare spelats genom historien, har nio självmål gjorts.

Det innebär att årets mästerskap slår alla tiders rekord, överlägset. Då återstår också tre matcher i turneringen, där fler självmål kan bli ett faktum. Men det kan också finnas en förklaring till varför så många självmål har gjorts i just detta EM. Under de senaste åren har reglerna kring självmål förändrats en aning. Idag kan en styrning på en försvarsspelare resultera i ett självmål, likt Denis Zakarias självmål för Schweiz i kvartsfinalen mot Spanien. Även Polens målvakt Wojciech Szczesny råkade ut för ett dröpligt självmål, när ett skott i stolpen gick ut i banan, på målvaktens rygg och in i mål. Detta är två exempel på mål som hade tilldelats skytten i det anfallande laget i tidigare mästerskap.

Samtliga tio självmål som gjorts i EM hittills:

  1. Merih Demiral (Turkiet) gjorde självmål mot Italien till 0-1. Matchen slutade till slut 0-3.
  2. Wojciech Szczesny (Polen) gjorde självmål mot Slovakien till 0-1. Matchen slutade 1-2.
  3. Mats Hummels (Tyskland) gjorde självmål mot Frankrike till 0-1 vilket blev slutresultatet.
  4. Ruben Dias (Portugal) gjorde självmål mot Tyskland till 0-1. Matchen slutade 2-4.
  5. Raphael Guerreiro (Portugal) gjorde självmål mot Tyskland till 0-2. Matchen slutade 2-4.
  6. Lukas Hradecky (Finland) gjorde självmål mot Belgien till 0-1. Matchen slutade 0-2.
  7. Martin Dubravka (Slovakien) gjorde självmål mot Spanien till 0-1. Matchen slutade 0-5.
  8. Juraj Kucka (Slovakien) gjorde självmål mot Spanien till 0-5 vilket blev slutresultatet.
  9. Pedri (Spanien) gjorde självmål mot Kroatien till 0-1. Matchen slutade 2-1 till Spanien efter straffar.
  10. Denis Zakaria (Schweiz) gjorde självmål mot Spanien till 0-1. Matchen slutade 2-1 till Spanien efter straffar.