Hammarbys mittback Edvin Kurtulus bytte Kosovo mot Sverige. Nu är hans licens klar och han kan därmed ansluta till Nations League-truppen.

Under förra veckan blev Edvin Kurtulus uttagen till Kosovos A-landslag. Backen, född och uppväxt i Halmstad, har representerat Kosovo på U21-nivå tidigare, där han varit lagkapten. Men efter uttagningen till A-landslaget så stod Hammarby-spelaren inför dilemmat om han skulle välja Kosovo eller Sverige i framtiden. Och efter positiva samtal med Sveriges förbundskapten Janne Andersson så bestämde han sig för det sistnämnda.

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) meddelade i samband med detta att planen var att låta försvararen ansluta till landslagstruppen, men detta var inte möjligt förrän FIFA godkänt hans nationsbyte. Och nu har FIFA genomgått sin process.

Landslaget meddelar i ett pressmeddelande under måndagen att Edvin Kurtulus ansluter till Nations League-truppen. Mittbacken (kan också spela högerback) blir den nionde backen i den svenska truppen efter att Victor Nilsson Lindelöf och Martin Olsson tvingats till återbud under dagen.

– Vi har fått besked från FIFA att begäran om nationsbyte gått igenom och han är därmed tillgänglig för oss med omedelbar verkan. Han ansluter till truppen ikväll, säger landslagschefen Stefan Pettersson i ett pressmeddelande.

Edvin Kurtulus är 22 år gammal och är fostrad i Halmstads BK. Han anslöt till Stockholmslaget Hammarby inför den här säsongen där han i skrivande stund spelat nio matcher och stått för två mål.

Uppdaterad 30 maj, 2022