Gruppspelets 36 kamper är nu avklarade och det står klart vilka lag som avancerar vidare till slutspelet. Vi avrundar gruppspelet med att titta på UEFA:s statistik för de matcher som hittills har spelats under årets fotbolls EM.

Mål

94 mål gjordes under matcherna, vilket ger ett snitt på 2,62 mål per match. Det landslag som gjorde flest mål var Nederländerna som lyckades näta vid åtta tillfällen. Den enskilda spelare som gjort flest mål är Ronaldo, som i och med avancemanget till slutspel har goda chanser att bli turneringens skytteligavinnare. Hans mål i den avslutande matchen mot Frankrike gjorde att han tangerade världsrekordet för antal fullträffar i ett landslag. Samtliga lag som var med i gruppspelet lyckades göra åtminstone ett mål i sina matcher.

Den mest målrika matchen blev mötet mellan Portugal och Tyskland, som resulterade i hela sex mål. Rekordet för antalet mål i en EM-match är i dagsläget nio stycken, vilket skedde i den allra första EM-matchen 1960. Endast två gruppspelsmatcher slutade helt mållösa och dessa spelades mellan Spanien och Sverige samt England och Skottland. Gårdagens fyra matcher i grupp E och F resulterade i hela 18 mål, vilket är rekord för en dag i ett fotbolls EM.

Åtta av turneringens mål skedde via självmål, samtidigt som lika många skedde i samband med en straff. De flesta målen som gjordes in den första delen av den andra halvleken, det vill säga någonstans i matchminut 46-75. Sju mål skedde på övertid.

Poäng

Italien, Belgien och Nederländerna var det enda laget som lyckades vinna alla sina tre gruppspelsmatcher och därmed fick med sig nio poäng ifrån gruppspelet. Samtidigt blev Nordmakedonien och Turkiet de enda lagen som inte fick en enda poäng i sina matcher.

Kort och bestraffningar

97 gula samt 2 röda kort delades ut under matcherna. Laget som drog på sig flest varningar var Polen, men 8 gula och 1 rött kort. Det röda kortet kom i mötet med Slovakien, där Grzegorz Krychowiaks andra gula kort för matchen resulterade i att han fick lämna planen i den 62:a minuten. Laget fick då fortsätta med en man mindre på planen, vilket resulterade i att Slovakien kunde ta ledningen och vinna mötet.

Turneringens andra röda kort var ett direkt sådant, som delades ut till Wales Ethan Ampadu i samband med att han stämplade en motspelare i mötet med Italien. Detta gör att han missar lagets åttondelsfinal mot Danmark på lördag.