Sveriges F16-landslag vann sin grupp i kvalet mot U17-EM i Sverige i maj. De svenska segrarna gör att man nu stannar kvar i A-ligan till nästa års kvalspel.

Under förra veckan befann sig Sveriges flickor födda 2007 i Albanien för att spela kval mot F17-EM 2024 vilket Sverige redan är kvalificerat för som värdnation. Men för att spela om platser i League A eller League B i kvalspelet behöver Sverige vara med och ”kvala”, något man gjorde med bravur. I dessa, för självförtroendet, viktiga landskamper tog Sverige tre raka segrar mot Belarus, Grekland och antagonisterna från Danmark.

Sverige tog en premiärseger den 7 november mot Grekland med 2-0 efter mål av Nova Rolfsson och Ella Lundin. Samme Lundin blev sedan tvåmålsskytt mot Belarus i den andra matchen där även Isabelle Axelssons mål till 1-0 var med och säkrade 3-0-segern. I sista matchen väntade Danmark och en ren gruppfinal för att höja rankingvärdet och placering i en bättre pott inför kommande kvallottning. Där vann Sverige en jämn och häftig drabbning med 3-2 efter mål av Ella Lundin, Fabienne Bartholdsson och Moa Svensson. Sverige vann därmed sin grupp.

Resultat & tabell

Sverige-Grekland, 2-0
Danmark-Belarus, 6-0

Belarus-Sverige, 0-3
Danmark-Grekland, 3-1

Grekland-Belarus, 2-2
Sverige-Danmark, 3-2

  1. Sverige, 9p (till kvalrunda 2)
  2. Danmark, 6p (till kvalrunda 2)
  3. Grekland, 1p (till kvalrunda 2)
  4. Belarus, 1p (nedflyttade till League B)

Alla lag vidare till sista kvalrundan

Grupperna lottas 8 december. Vinnarna av varje grupp (exkluderat Sverige) gör Blågult sällskap till F17-EM 2024 i Malmö och Lund.

Pott A

Sverige
England
Polen
Spanien
Frankrike
Finland
Österrike

Pott B

Tyskland
Danmark
Nederländerna
Norge
Portugal
Ungern
Italien

Pott C

Skottland
Belgien
Island
Tjeckien
Schweiz
Ukraina
Grekland

Pott D

Kroatien
Slovakien
Turkiet
Kosovo
Vinnare Grupp B2 (Serbien, Israel, Andorra, Lettland)
Vinnare Grupp B4 (Färöarna, Albanien, Kazakstan, Wales)
Bästa tvåan från League B

Uppdaterad 14 november, 2023