Expekt

Uppdaterad 19 november, 2023

Lördagskvällen innehöll flera EM-kvalmöten där också några länder är klara för EM. Nedan listar vi resultaten och de nu EM-klara nationerna till EM 2024 i Tyskland.

I Grupp B tog Frankrike en historisk seger under lördagskvällen när Gibraltar besegrades med 14-0 (!) på hemmaplan. I samma grupp tog Nederländerna sig till EM-slutspel efter hemmaseger mot Irland med 1-0 vilket färdigställer två direktavancemang från Grupp B i form av favoriterna Frankrike och Nederländerna.

I Grupp D har Kroatien börjat närma sig EM efter ett tidigare prekärt läge i gruppen. I och med Wales 1-1-resultat borta mot Armenien kunde kroaterna kliva upp på en andraplats i och med segern mot Lettland. Nu krävs ”bara” seger hemma mot Armenien för VM-bronsmedaljörerna för att säkra en EM-plats i Kroatien.

Noterbart är också att Norge, precis som Sverige, har tappat sin chans till EM-spel. Sedan tidigare hade norrmännen misslyckats med avancemang från Grupp A men nu har man inte heller chansen att gå vidare via Nations League-playoff då Israel förlorade mot Rumänien vilket då säkerställer fyra andra nationer före Norge i playoff-spelet. Från Grupp I är Schweiz och Rumänien vidare till EM efter lördagens matcher.

Resultaten

Grupp B

Frankrike – Gibraltar
14-0

Nederländerna – Irland
1-0

Grupp D

Armenien – Wales
1-1

Lettland – Kroatien
0-2

Grupp I

Schweiz – Kosovo
1-1

Israel – Rumänien
1-2

Belarus – Andorra
1-0

Lag som är klara för EM 2024

Anno sen kväll 18 november 2023.

Tyskland (värdnation)
Belgien (Grupp F)
Österrike (Grupp F)
Portugal (Grupp J)
Frankrike (Grupp B)
Spanien (Grupp A)
Skottland (Grupp A)
Turkiet (Grupp D)
England (Grupp C)
Ungern (Grupp G)
Slovakien (Grupp J)
Albanien (Grupp E)
Danmark (Grupp H)
Nederländerna (Grupp B)
Rumänien (Grupp I)
Schweiz (Grupp I)