Expekt

EM-slutspelets båda semifinaler kommer tillsammans med den stora finalen äga rum på Wembley Stadium i London, där man lovat en storpublik på över 60 000 åskådare som kan följa EM-avslutningen på plats. Under gårdagen släppte UEFA biljetterna och det blir riktigt svårt för utländska fans att se matcherna live. Samtidigt ser omvärlden kritiskt på att mötena fortsatt planeras att hållas i landet. 

Det engelska landslaget har endast en kvartsfinal mot Ukraina framför sig innan man kan fortsätta sitt EM på hemmaplan igen. Laget har haft den stora förmånen att få spela samtliga tre gruppspelsmatcher, samt sin efterföljande åttondel mot Tyskland på hemma-arenan i London och har därmed kunnat få stort stöd av fansen vid sina matcher. I och med de regler som UEFA satt upp för biljettfördelningen av slutspelsmatcherna ser stödet ut att kunna fortsätta ända.

På följande sätt har det europeiska fotbollsförbundet valt att summera reglerna för vem som får köpa biljetter till matcherna på sin hemsida:

To buy tickets, you will need to live in the common travel area (United Kingdom, Ireland, Isle of Man, Guernsey and Jersey).

Detta innebär att det endast är personer boende i Storbritannien som har möjligheten att köpa biljetter till de kvarvarande mötena. Precis som för Sverige vid deras åttondelsfinal i Glasgow får de andra lagen nu hoppas på att fans boende på de brittiska öarna har möjligheten att ta sig till arenan för att stötta.

Många negativt inställda till final i London

En del har varit skeptiska till att UEFA inte valt att flytta matcherna ifrån Storbritannien, då landet brottas med en stor spridning av det så kallade delta-viruset. Att man dessutom valt att fylla två tredjedelar av arenan under matcherna är en annan aspekt som många har haft åsikter på. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer kallade UEFA:s beslut att ta in så pass många åskådare för ”totalt oansvarigt”.
– Jag antar att det återigen handlar om kommersiella intressen. Men kommersiella intressen bör inte gå före behovet att skydda människor ifrån infektion, säger Seehofen till media under torsdagen.

Dessutom har Italien uppmanat engelska supportrar att inte resa till Rom för lagets kvartsfinal. De supportrar som bryter dessa regler kommer få böter på upp till 30 000 kronor. Detta då inresande från UK måste befinna sig i karantän i fem dygn när de ankommer till Italien, vilket många inte lär hinna med innan morgondagens match. Istället försöker nu det engelska fotbollsförbundet få tag på engelska fans boende i andra länder som enklare kan ta sig till Italien och heja på laget på plats.

Uppdaterad 2 juli, 2021