England, Kroatien och Tjeckien är klara för åttondelsfinal. Det går att konstatera efter kvällens matcher. Kroatien kan bli en potentiell motståndare för Sverige i en åttondelsfinal, om Sverige når en andraplats i sin grupp.

Under den sena tisdagskvällen spelades Grupp D klart. England och Tjeckien möttes på Wembley i kampen om gruppsegern medan Kroatien och Skottland drabbades samman i Glasgow.

Inför matcherna var Tjeckien gruppetta med England i hasorna, på lika många poäng. England behövde en seger för att knippa förstaplatsen i gruppen. Både England och Tjeckien var klara för åttondelsfinal innan matchen.

För Kroatien och Skottlands del hade båda lagen en poäng inför mötet. Vinnaren skulle få följa med engelsmännen och tjeckerna till åttondelsfinal, medan varken Kroatien eller Skottland skulle gå vidare vid ett kryss.

England gruppsegrare

Förhandsfavoriterna England kunde mota pressen och besegra Tjeckien hemma på Wembley. Efter Raheem Sterlings tidiga mål till 1-0 höll engelsmännen undan och kunde till slut vinna med 1-0. England är klara för åttondelsfinal där nu tvåan i Grupp F väntar. Den grupp som talats om som ”dödens grupp”, där Frankrike, Tyskland, Ungern och Portugal huserar. Den gruppen avgörs imorgon. England kommer ha hemmafördel i sin åttondelsfinal, då den spelas på Wembley i London.

Kroatien höll undan – kan få möta Sverige

Kroatien har inte haft någon drömstart på EM. Men under tisdagen kunde man besegra Skottland i Glasgow. Nikola Vlasic, Luka Modric och Ivan Perisic blev målskyttarna i Kroatiens seger med 3-1. För Kroatiens del hamnar man tvåa i Grupp D. Det innebär att man kan få möta Sverige i en åttondelsfinal. Om Sverige hamnar tvåa i sin grupp, så väntar i sådana fall Kroatien i åttondelsfinal.

Tjeckien på en tredjeplats och Skottland åker hem

För Skottlands del är mästerskapet över. Skottarna kunde inte rå på Kroatien i slutomgången och hamnar sist i Grupp D till slut, trots en bra insats mot England i omgång två. Tjeckien slutar trea i Grupp D och går till åttondelsfinal. För Tjeckien väntar nu spel mot Belgien, Nederländerna eller vinnaren av Sveriges grupp. Det betyder att Sverige också kan få möta Tjeckien i en åttondelsfinal, beroende på hur rankingtabellen med grupptreorna blir till slut och om Sverige vinner Grupp E.

Uppdaterad 22 juni, 2021