Expekt

Danmark är utslaget ur EM. Efter en förlängningsrysare i semifinalen kunde England till sist gå segrande ur striden. Harry Kane gjorde matchens avgörande mål under den första förlängningskvarten till 2-1 vilket innebär att England ställs mot Italien i EM-final den 11 juli.

Under onsdagskvällen spelades den andra av två semifinaler i årets EM. England tog emot Danmark inför 60 000 åskådare på Wembley för att utse en finalmotståndare till Italien på söndag.

Den första halvleken var väldigt intensiv och händelserik. England ägde mycket boll till en början men Danmark slet och skapade ett par halvfarliga chanser efter att man hittat lite ytor runt England.

När matchen stod och vägde lite grann, efter att just Danmark kanske börjat bäst sett till förutsättningarna, så skulle matchens första mål komma. Efter en djup frispark fick danskarna ännu en frispark efter att Luke Shaw gått för hårt mot Andreas Christensen. Frisparken hamnade några meter utanför straffområdet och fram klev Danmarks succéspelare hittills, Mikkel Damsgaard. 21-åringen laddade och sköt 0-1 till Danmark efter en fantastisk frispark i nättaket bakom Jordan Pickford. Målet kom i den 30:e matchminuten och den danska glädjen var total.

Kvitteringsmålet från England skulle dock komma drygt tio minuter senare, bara minuter innan pausvilan. Lagkaptenen Harry Kane spelade fram Bukayo Saka som slog in bollen mot Raheem Sterling. Men emellan kom Danmarks Simon Kjaer som oturligt stötte in 1-1 i matchen. Om inte Kjaer hade hunnit emellan så hade nog Raheem Sterling rakat in kvitteringsbollen oavsett. Resultatet stod sig till halvtidspausen efter en spännande första halvlek.

Den andra halvleken började intensivt. Under den första kvarten skapades några farliga lägen, bland annat kom Englands Harry Maguire högst upp i en nickduell och fick en bra träff mot mål. Men i det danska målet stod Maguires tidigare klubbkamrat Kasper Schmeichel för en sensationell räddning.

Efter den första intensiva kvarten böljade spelet fram och tillbaka en aning, utan att matchen innehöll några speciellt farliga chanser. De sista tio minuterna av den ordinarie matchtiden blev en rejäl pärs. England pressade flera gånger för ett ledningsmål och danskarna försvarade sig bra men stack upp ett par gånger men utan att skapa någon farlighet. Men den andra halvleken innehöll inga mål. Efter ett mål vardera i den första halvleken gick matchen till förlängning.

Förlängningen

Den första förlängningskvarten startade precis som den andra avslutades. England låg på mot det danska målet och skapade ett rejält tryck gång på gång. Harry Kane och Jack Grealish hade en chans vardera som Kasper Schmeichel i det danska målet kunde parera.

Med fyra minuter kvar av den första förlängningskvarten blåste domaren straff. Raheem Sterling, som låg bakom mycket i Englands offensiv blev nedriven i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Möjligheten från elva meter gavs till Englands lagkapten Harry Kane som fick chansen att göra sitt tionde mästerskapsmål totalt för England och sitt fjärde i turneringen. Kane missade dock straffen efter att Kasper Schmeichel gått åt rätt håll, men straffen var så pass hård så att Tottenham-anfallaren kunde slå in sin egen retur till 2-1 för England.

I den andra förlängningskvarten tvingades Danmark till att anfalla för att hitta ett kvitteringsmål. Efter att ha varit nedpressade under slutet av den andra halvleken och i förlängningen behövde Danmark ställa om, både mentalt och formationsmässigt.

Men Danmark orkade aldrig riktigt med någon anstormning. England höll mycket boll för att fördröja tiden i förlängningens sista 15 minuter och skapade de farligaste chanserna när danskarna var trötta.

England kunde knipa vinsten i förlängningsrysaren efter att Harry Kane gjort matchens avgörande mål. England ställs nu i final mot Italien på Wembley under söndagen den 11 juli. Matchen startar 21:00 och sänds på TV4 och C More.

Uppdaterad 7 juli, 2021