Under gårdagskvällen spelades den allra första matchen i Europamästerskapet, där hemmanationen höll för trycket inför en rekordstor publik på Old Trafford. Att ha hemmaplan kan medföra ett stort stöd på läktarna, vilket tydligt märktes under kvällens möte med Österrike.

England jagar sitt första EM-guld och ses som en av turneringens stora favoriter till just detta. The Lionesses har inte förlorat en enda match sedan Nederländernas tidigare förbundskaptenen Sarina Wiegman tog över laget i höstas och nu fortsätter alltså streaken.

Det skulle ta 16 minuter innan ledningsmålet kom, vilket även blev det enda för matchen. Bakom detta stod Beth Mead, som kunde plocka ner en pass från Fran Kirby och ta den över österrikiska målvakten Manuela Zinsberger och in i mål. Det skulle dock krävas en videogranskning, den allra första i damernas turnering någonsin för att fastställa målet då en österrikisk spelare försökte rensa bort bollen precis på mållinjen. Men då hade bollen redan passerat linjen.

Innan paus hade både Ellen White och Lauren Hemp varsitt vasst läge till att utöka ledningen, men närmare än så kom inte laget. Mot slutet av mötet kom Österrikes farliga chans till en kvittering, men Mary Earps kunde mota bort skottet från Barbara Dunst.

Slår publikrekord – På första dagen

Det har länge pratats om att årets dam EM ska slå en mängd olika rekord och redan nu kan ett av dessa bockas av på listan. Publiken på 68,781 åskådare är ett nytt rekord för en match i turneringen och slår den tidigare siffran med råge (41 301 vid finalen 2013).

– Jag har aldrig spelat framför så mycket publik tidigare, så för mig var det en stor ära. Det var svårt att höra varandra men det var en magisk atmosfär, säger Hemp till TV4.

Det återstår att se om även denna siffra kan passeras, då Wembley Stadium, där finalen spelas om drygt tre veckor, tar en publik på 90 000 personer.

Nu får båda lagen vila fram tills på måndag då England får ta sig an Norge, som i sin tur möter Nordirland under kvällen idag. Nordirland blir samtidigt Österrikes nästa motståndare på måndag kväll.

Uppdaterad 7 juli, 2022


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play