Europatipset (EU) tips & förslag – Får du alla rätt idag?2021-10-18T02:26:59+02:00

Uppdaterad 18 oktober, 2021

Svenska Spel banner

Europatipset (förkortas EU) är ett poolspel som finns hos Svenska Spel. Europatipset lanserades 1993 som ett komplement till Stryktipset. Till skillnad från Stryktipset så kan man spela Europatipset flera gånger under en vecka och inte enbart på lördagar som är fallet med Stryktipset. Annars fungerar de två olika poolspelen Europatipset och Stryktipset på samma sätt och även Europatipset har blivit en väldigt populär spelform i det svenska folkhemmet.

Spela på Europatipset hos Svenska Spel

Tips, analys och Systemförslag

Europatipset

Vad är Europatipset?

Europatipset är en produkt som lanserades av Svenska Spel 1993. Från början hette det Italienska Stryktipset då Europatipset enbart var inriktad mot matcher i Italien. Detta för att vara komplement till Stryktipset som sedan starten haft väldigt stort fokus på matcher i England. Europatipset eller Italienska Stryktipset som det då hette var enbart fokuserat till söndagar, men från 2003 så valde Svenska spel att även inkludera andra matcher än italienska ligafotbollen. I samband med detta valde man även att byta namn från Italienska Stryktipset till Europatipset. Nu för tiden är det inte helt ovanligt att det går att spela Europatipset två eller till och med tre gånger i veckan med utvalda matcher från hela Europa. Dessa brukar vara uppdelade så att ett Europatips fokuserar på matcherna som spelas under veckodagarna och sedan ett Europatips som fokuserar på matcher som spelas under söndagen. Precis som med Stryktipset så försöker Svenska Spel i den mån det går att enbart ha med matcher på Europatipset som spelas under en och samma dag.

Hur fungerar Europatipset?

Europatipset är ett så kallat poolspel det vill säga att du ska försöka få rätt på ett antal förbestämda matcher. I Europatipsets fall precis som med Stryktipset så är det 13 matcher som du ska gissa 1X2. De vill säga 1 är att hemmalaget vinner, X är för ett oavgjort resultat och 2 är att bortalaget ska vinna. Du kan även välja att gardera upp dig i olika matcher för att ha större chans att nå 13 rätt. Mer om detta går vi igenom längre ner i texten. Men desto fler garderingar du har på ditt system desto dyrare blir det att lämna in. Minsta insatsen för att spela Europatipset är 1 krona och maxgränsen för hur stort ett system på Europatipset får vara är 41 472 kronor. För att du som spelare ska ha chans att vinna pengar så gäller det att få från 10 rätt och uppåt. Vinsterna baseras beroende på hur många andra spelare som också har haft lika många rätt på sin spelkupong. Detta gör att det inte sällan blir väldigt låga eller inga vinster alls på 10 rätt och ibland även 11 och 12 rätt. För att vinna de riktigt stora pengarna så krävs det att man lyckas pricka in alla 13 matcher och får alla rätt. I vissa undantagsfall där det har varit många skrällar under samma omgång så kan vinsterna vara stora även på 12 rätt, men detta är väldigt sällsynt. Europatipset har dock inte som Stryktipset att du är garanterad minst 10 miljoner kronor om du är ensam vinnare med 13 rätt.

Garderingar på Europatipset

Du som spelare kan även gardera upp olika matcher på Europatipset. Du kan antingen välja att halvgardera en match eller helgardera en match. När du väljer att halvgardera en match så satsar du på två olika spelalternativ. De kan vara att du spelar att en match ska sluta 1X, alltså med en hemmaseger eller med ett oavgjort resultat. Eller så kan du spela X2, att det blir oavgjort i matchen eller att bortalaget vinner. Sedan kan du även spela 12. Alltså att hemmalaget eller att bortalaget vinner matchen. Att halvgardera en match gör att priset för din europatips kupong kommer att dubbleras. Så för varje halvgardering som du lägger till på kupongen så dubblas priset.

Att helgardera en match fungerar också då spelar du på alla tre alternativen i en match alltså att du täcker upp 1,X,2 och oavsett utfall i matchen så kommer den att gå in för dig. Att helgardera en match kan vara smart när det är två jämna lag som möter varandra och utfallet i matchen är osäkert. Att helgardera en match är dock dyrt och kostar mycket i längden. Att helgardera en match på Europatipset gör att priset på kupongen tripplas för varje helgardering du lägger.

Europatipssystem och olika kostnader

Ett Europatipssystem kostar olika beroende på hur du väljer att spela. Att bara använda dig av singelmarkeringar alltså att du inte använder dig av några halv eller helgarderingar alls så kommer din kupong att kosta 1 kr. Men för varje halv eller helgardering som du adderar så ökar även priset.

Exempel på vad ett Europatipssystem kan kosta; 

48kr – Fyra halvgarderingar, en helgardering och åtta singelstreck.

216kr – tre halvgarderingar, tre helgarderingar och sju singelstreck.

512kr – nio halvgarderingar, noll helgarderingar och fyra singelstreck.

Streckningsprocent på Europatipset

På varje match så kommer du se en streckningsprocent under varje spelalternativ. Dessa visar vad resten av alla spelare har valt att lägga sitt spel på. Det till exempel vara en match mellan Sverige och Spanien. Att spela 1 har 20%, X har 15% och alternativ 2 har 65%. Det vill säga att 20 procent av spelarna tror att Sverige ska vinna, femton procent tror att det blir oavgjort och sextiofem procent tror att Spanien ska vinna i den matchen. Streckningsprocenten ger också en indikation på vad andra spelare har på sina kuponger. Sitter ett spel som i det här exemplet att Spanien vinner matchen så kommer sextiofem procent av alla spelare få rätt på den matchen och den totala vinsten för hela systemet kommer därmed troligtvis att sjunka då många spelare kommer ha fler rätt. Så ju fler skrällar med som har låg streckningsprocent som vinner matcherna desto större blir även totalvinsten. Så är man ute efter de stora vinsterna så ska man försöka hitta spelalternativ som är lågt streckade som man tror kommer att sitta.

Vinstfördelningen på Europatipset

Av den totala omsättningen som spelas inför varje omgång på Europatipset så återbetalas 65% i vinstpengar på den aktuella omgången. Så ju högre omsättning det är på en omgång ju högre kan även vinsterna bli. Men även de olika antal rätt har olika vinstfördelning av dessa 65%. Av den totala omsättningen går även 2% till garantifonden som är pengar som Svenska Spel vid specifika tillfällen adderar till olika jackpottar för att öka vinsterna ännu mer.

Vinstplan och procentfördelning

13 rätt, 39 % av vinstsumman ska tillfalla de som får 13 rätt.
12 rätt, 22% av vinstsumman ska tillfalla de som får 12 rätt.
11 rätt, 12% av vinstsumman ska tillfalla de som får 11 rätt.
10 rätt, 25% av vinstsumman ska tillfalla de som får 10 rätt.
2% till garantifonden

Lottade matcher på Europatipset

Då matcherna som finns med på Europatipset bestäms i förväg kan det ibland uppstå situationer där matcher behöver lottas. Det innebär att Svenska Spel lottar fram “resultatet” i den eller de berörda matcherna. Lottningen genomförs med totalt 16 bollar. Dessa baseras genom att de tre olika spelalternativen tilldelas två bollar. De resterande tio bollarna fördelas på de “Tio tidningars tips” de är tio utvalda valda tidningar där deras spelexperter varje vecka lämnar in sina tankar om Europatipset.

Alla spelalternativen är garanterade minst två av dessa bollar så redan innan tidningarna har lämnat in sina respektive tips så är fördelningen 2 bollar till spelalternativ 1, två bollar till spelalternativ X och två bollar till spelalternativ 2. Sedan fördelas de övriga tio bollarna på vad tidningarna tror av utfallet av matchen.

Då pandemin gjorde att många matcher flyttades och ställdes in med kortvarsel så ändrade Svenska Spel sina regler kring lottning av matcher. Om sju eller fler matcher på en och samma Europatipsps omgång ställs in och behöver lottas så kommer hela spelomgången att makuleras och insatserna kommer då att återbetalas istället.

Största vinsterna på Europatipset

De största vinsterna på Europatipset kommer inte riktigt upp i samma nivåer som Stryktipset där flera har vunnit över tio miljoner kronor. Men även på Europatipset så delas det kontinuerligt ut vinster i miljonklassen. Den absolut största vinsten som någon har vunnit på Europatipset var i november 2020. Då vann en ensam spelare 5.7 miljoner kronor. Det tidigare rekordet var från 2016 då vann en spelare 5 miljoner kronor.

Jackpot på Europatipset

Det är inte alls ovanligt att det blir jackpot på Europatipset. Det betyder att extra pengar tillsätts i potten till nästa omgång. För att det ska bli jackpott så krävs det att pengar inte delas ut från föregående omgång. Det kan vara så att 10 rätt, 11 eller till och med 12 rätt gav mindre än 15 kronor i utdelning. Då förs de pengarna som skulle ha delats ut till dessa vinnare istället vidare till nästa omgång och blir en jackpott summa, som adderas på den vanliga omsättningen. Är det så att ingen alls får 13 rätt så går även den vinstsumman som skulle ha delats ut till de med 13 rätt vidare till en jackpotomgång omgången efter. Vad beloppet på jackpotten ska vara bestäms beroende på hur mycket pengar som inte delades ut samt uppskattad omsättning det kommer vara på nästa omgång av Europatipset. Med de grunderna så räknar Svenska Spel ut hur mycket jackpotten ska vara värd. De finns även tillfällen där Svenska Spel adderar en jackpott även fast inget av de ovan inträffat. Då tar Svenska Spel pengar från sin garantifond som de har för att addera extra pengar till en omgång. Garantifonden är pengar som Svenska Spel har för att till kunna addera extra pengar på jackpottar på sina olika poolspel. Varje omgång av Europatipset så adderas två procent av omsättningen till denna garantifond.

Spela tillsammans på Europatipset

Spela tillsammans har blivit en väldigt uppskattad funktion som Svenska Spel har lanserat till sina poolspel. Att spela tillsammans är en funktion som gör att du kan spela tillsammans med andra spelare. Det betyder att du när du spelar tillsammans så köper du en andel av ett större spel. Det kan vara att du spelar tillsammans med vänner, familj eller arbetskollegor. Men du kan även spela tillsammans med personer du inte känner genom att köpa andelar i system både online eller fysiska butiker.

Exempel: Du och fem kompisar väljer att starta ett lag i att spela tillsammans, Ni väljer att satsa 96 kronor vardera. Totalt har ni då möjligheten att kunna göra ett system som kostar 576 kronor. Men varje person betalar enbart 96 kronor vardera. Skulle ni sedan vinna pengar så delas vinsten lika på alla personer som finns med i laget. Så med andra ord så riskerar man inte lika mycket när man spelar tillsammans med andra. Men man får inte heller behålla hela vinsten utan den delas lika mellan alla andelar som finns med i systemet.

Man kan även köpa andelar på internet eller i en fysikbutik. Då är det ett förbestämt system som sedan styckas upp i olika delar som man köpa in sig på. Maxantal andel för ett europatips och lag är 50 stycken. Varje lag sätter även sina egna gränser på hur många andelar varje enskild person kan köpa. För du kan i många fall välja att köpa fler än 1 andel för att på så sätt öka vinstchansen. För om du har två andelar i ett lag där det har sålts 10 andelar så får du behålla två tiondelar av vinsten istället för att bara få en tiondel om du hade haft en andel i laget.

Europatipset och Fotbolls-EM

Europatipset kommer även att vara aktivt under Fotbolls-EM. Vilket gör att matcher under Fotbolls-EM kommer att finnas med på Europatipset. Så istället för att spela på ligamatcher så kommer landslagsmatcher att vara del av Europatipset. Att spela på Europatipset under EM kan vara både roligt och spännande för att ha något roligt att göra samtidigt som man följer EM.

Europatipset och Xperten

Xperten är väldigt bra hjälpmedel att använda sig av. Både när det kommer till att köpa hela system men även för att komplettera ditt befintliga system. Xperten gör dig spel framtaget av Svenska Spels egna spelexperter kombinerat med slumpmässiga tips. Du kan använda dig av Xperten för att köpa system från 4 kronor upp till 9 216 kronor. Men du kan också göra ett eget system med en del av summan och sedan addera Xperten som lägger till resterande spel på kupongen upp till din önskade summa.

Xperten är väldigt smart att använda sig av om man själv inte är så insatt eller inte känner att man har tiden att lägga ner för att studera matcherna på spelkupongen då kan man istället använda sig Xperten som gör systemet åt dig.

Tips för att bli bättre på Europatipset

Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på alla lag som är med på Europatipset, samt vilken form respektive lag är i. Känner man att det inte finns den tiden att lägga ner för att studera lagen inför en Europatips omgång så kan det vara smart att köpa en andel i ett redan färdigt lag. Då köper du in dig i ett system där någon annan redan har lagt spelet åt dig och dessa system är även oftast större än vad man själv spelar för vilket ökar vinstchanserna.

Men vill du spela själv så är tipsen att vara så uppdaterad som möjligt kring lagen, läs på fakta kring eventuella skador eller andra bekymmer som kan ställa till det för laget. Du kan även ta hjälp av andra spelbolag eller Svenska Spel själva. Genom att titta på vanliga oddsen för en match så kan man få sig en bra bild av vilka som är favoriter. I vissa fall så kan ett lag vara betydligt större favoriter än vad sträckningsprocenten visar på Europatipset, även även tvärtom vilket gör att det kan finnas läge för att hitta skrällar.

Svenska Spel har även genomgång av alla matcher för Europatipset på sin hemsida där man kan få nyttig information kring lagen samt vad deras spelexpert tror om matchen för inspiration.

Fördelar med Europatipset

  • Man kan spela ihop med andra genom Spela Tillsammans
  • Bra variation på matcher från olika ligor
  • Chansen att vinna stora summor pengar
  • Det går att spela Europatipset både online och i fysiska spelbutiker

Nackdelar med Europatipset

  • Vinstutdelningen som Svenska Spel har på sina poolspel ligger på blygsamma 65% vilket är lågt jämfört med andra spelformer
  • Matcherna är förbestämda så du kan inte själv välja vilka matcher du vill spela på
  • Inte lika stora vinster som Stryktipset
Till toppen