Det europeiska mästerskapet för F17-landslag är en turnering som spelas varje år. År 2020 kommer turneringen att hållas för trettonde gången och då är det Sverige som är värd för det hela. Matcherna kommer att spelas i städerna Falkenberg, Halmstad, Varberg och Ängelholm under perioden 9-22 maj 2020.

Hur spelas F17 EM?

I turneringen finns det plats för 8 landslag, som här kommer att inleda kampen om guldet med ett gruppspel. Här delas lagen in i två grupper om fyra lag, som alla möter varandra. De två lag ifrån varje grupp som får med sig flest poäng går vidare till slutspelet som består av semifinaler och medaljmatcher.

Laget som under åren har vunnit turneringen flest gånger är Tyskland med sex guld i bagaget. Det svenska laget har tagit hem en silvermedalj, vilken man vann år 2013.

Kvalificering till F17 EM 2020

Kvalet till mästerskapet kommer att inledas under hösten 2019 genom att de 44 lägst rankade lagen möts i mindre turneringar på olika platser i Europa. Lagen delades in i dessa turneringar genom en lottning som ägde rum den 23 november 2018. Här nedan listar vi hur lagen kommer att spela i dessa turneringar. Länderna som står som värd är markerade med en stjärna.

Grupp 1 (kvalar 21–27 Oktober): England, Belgien, Bosnien and Hercegovina* och Kroatien
Grupp 2 (kvalar 19–25 September): Schweiz, Turkiet, Rumänien Moldavien*
Grupp 3 (kvalar 15–21 September): Frankrike, Island, Vitryssland* och Malta
Grupp 4 (kvalar 20–26 Oktober): Finland, Österrike, Slovakien* och Estland
Grupp 5 (kvalar 17–23 Oktober): Norge, Slovenien, Azerbajdzjan och Färöarna*
Grupp 6 (kvalar 22–28 September): Danmark*, Ryssland, Wales och Makedonien
Grupp 7 (kvalar 10–16 September): Irland, Grekland, Litauen* och Albanien
Grupp 8 (kvalar 20–26 Oktober): Tjeckien, Serbien*, Ukraina och Georgien
Grupp 9 (kvalar 2–8 Oktober): Polen, Ungern*, Bulgarien och Kazakstan
Grupp 10 (kvalar 14–20 Oktober): Italien, Skottland*, Nordirland och Montenegro
Grupp 11 (kvalar 22–28 Oktober): Nederländerna, Portugal*, Israel och Lettland

De två bästa lagen i vardera grupp går tillsammans med de fyra bästa grupptreorna vidare till huvudrundan, där även Spanien och Tyskland kommer att delta. De totalt 28 lagen kommer där att lottas in i sju nya grupper som spelar nya kvalturneringar. De sju lag som här vinner sina grupper går till den slutliga turneringen.

Sverige är som värdnation direktkvalificerad till turneringen och behöver i och med detta inte delta i det föreliggande kvalet.

För-EM på svensk mark

För det svenska laget, samt Tyskland och Spanien, kommer det att dröja innan kvalet till turneringen drar igång. För att ändå få till spel för lagen kommer de tillsammans med USA att spela ett för-EM under 11-17 september 2019. Dessa matcher kommer spelas i samma städer som håller i den stora turneringen och ger då städerna ett utmärkt tillfälle att öva på att arrangera en internationell fotbollsturnering.

EM kan leda laget till VM

Förutom att turneringen ska få fram en ny europeisk mästare, fungerar turneringen även som Europas kval till det stora världsmästerskapet. De tre lag som lyckas bäst här kvalificerar sig till VM som spelas senare samma år.

Kommande F17-EM

Det är redan klart var turneringen kommer att arrangeras framöver. 2021 hålls mästerskapet på Färöarna och 2022 är det Bosnien & Hercegovina som får äran att stå värd för det hela.