Uppdaterad 8 juli, 2021

Endast två lag är nu kvar i kampen om EM-guldet, men även kampen om de mer individuella utmärkelserna som står på spel i turneringen. Vi har tittat på vilka spelare som har möjligheten att med en stark insats på söndag ta sig till toppen av skyteligan. 

Att vinna skytteligan är en stor ära för en enskild spelare, speciellt i en turnering som fotbolls EM. Den som lyckas göra allra flest mål i ett mästerskap belönas nämligen med priset Golden Boot. Numera delas även Silver och Bronze Boot ut till andra- och tredjepristagarna på denna lista. För tillfället är det Portugals Ronaldo och Tjeckiens Schick som leder skytteligan med fem mål vardera. Sedan lagen slogs ut i åttondelen respektive kvartsfinalen är det ingen annan spelare som lyckats tangera eller passera dessa siffror, men i finalen få spelarna en sista chans till detta.

Den som har bäst chanser för detta är Englands Harry Kane som efter gårdagens semifinal står på fyra mål. Hans lagkamrat Raheem Sterling har i sin tur gjort tre mål i sina matcher och är den näst bäste målskytten i finallagen. En målrelaterad statistik som däremot toppas av en engelsman redan idag är antalet mål där bollen gått i i mål via en spelares huvud. Här leder Kane med två nickade fullträffar.

I den italienska truppen finns fem spelare som gjort två mål i turneringen och det skulle därmed krävas att någon av dessa gjorde minst en hat-trick för att vi skulle få en italiensk vinnare av skytteligan. En som har goda förutsättningar för detta är Immobile som är den spelare som haft näst flest försök på mål under hela mästerskapet.

Även ett fint passningsspel kan prisas

För att få till ett bra spel gäller det även att man har ett så bra passningsspel som möjligt. Här kan man titta på statistik för såväl hela laget som enskilda spelare. Englands Reece James har den överlägset bästa passningsprocenten i hela turneringen. Hela 99% av hans passar har suttit där de ska. Även fast ett pris för bästa passningsspel inte delas ut, kan hans insats vara en stark motivering till varför han skulle kunna ta hem priset som bästa unga spelare. Detta pris delas ut till den spelare under 22 år som gjort bäst ifrån sig i turneringen.

Utöver detta delas ett pris ut till den bästa spelaren i turneringen över lag, samt att man tar ut en komplett elva med de bästa spelarna på de olika positionerna.