Sverige stormar mot åttondelsfinal efter fyra poäng på två matcher i gruppspelet. Nedan går vi igenom de svenska förutsättningarna inför en potentiell åttondelsfinal.

Igår vann Sverige en viktig seger i EM:s andra gruppspelsmatch för svensk del. Slovakien besegrades med 1-0 och landslaget har nu skapat sig bra förutsättningar för att ta sig vidare till slutspel i EM.

I och med segern är nu Sverige etta i sin grupp, med Spanien och Polen som har en match mindre spelad. Sverige står på fyra poäng i gruppen, medan Slovakien har med sig tre.

I den sista omgången möts Sverige och Polen samtidigt som Slovakien och Spanien möts. Hur Grupp E kommer sluta är för tidigt att sia om, men vi vet att Sverige har skapat sig bra förutsättningar för att ta sig vidare. Antingen som gruppetta, grupptvåa eller grupptrea. Förra gången det begav sig i EM 2016, så räckte det med att ta fyra poäng för att avancera till slutspel. Två grupptreor stod på fyra poäng och tog sig vidare medan Portugal och Nordirland tog sig vidare till åttondelsfinal med tre poäng, tillsammans med en bra målskillnad.

Om Sverige lyckas knipa en andraplats i Grupp E, så kan motståndet heta England. Engelsmännen spelade oavgjort mot Skottland igår och ligger för tillfället på en andraplats i Grupp D. Tjeckien leder gruppen hittills, och de båda lagen möts i den sista gruppspelsomgången för att avgöra den slutgiltiga tabellställningen.

Förhoppningsvis har Sverige skapat sig ett bra läge för att ta sig till åttondelsfinal. Nedan finns förutsättningarna för Sverige i en potentiell sådan.

Vilka kan Sverige få möta i en åttondelsfinal?

Om Sverige kommer etta i Grupp E kommer man att få åka till den skotska huvudstaden Glasgow för att möta en grupptrea från Grupp A, B, C eller D.

Om Sverige kommer på en andraplats i grupp E så får man åka till grannlandet Danmark och Köpenhamn för att möta tvåan i Grupp D. Den gruppen tillhör England, Tjeckien, Skottland och Kroatien. Just nu finns England på en andraplats i den gruppen.

Om Sverige går vidare till åttondelsfinal som en av de fyra bästa grupptreorna så väntar en återkomst till Spanien och Sevilla eller spel i den ungerska huvudstaden Budapest. Skulle man få spela i Sevilla så ställs man mot vinnaren av Grupp B, där Belgien ligger etta i skrivande stund. Blir det spel i Budapest så kan motståndet bli Nederländerna.

Uppdaterad 6 oktober, 2021