Sverige spelar i Grupp E när Europamästerskapet sparkas igång i slutet av veckan. I Sveriges grupp finns stornationen Spanien samt Robert Lewandowskis Polen och uppstickaren Slovakien. Nedan djupdyker vi in i Sveriges gruppmotståndare.

Janne Anderssons svenska landslag befinner sig just nu i Göteborg, där man kommer att ha sin bas under EM. Den 14 juni spelar landslaget EM-premiären mot Spanien på spanjorernas hemmaplan i Sevilla.

Den andra gruppspelsmatchen för svensk del spelas den 18 juni då man möter Slovakien i Sankt Petersburg innan man även avslutar gruppspelet i den ryska staden mot Polen den 23 juni.

Sveriges motståndare i gruppspelet skiljer sig åt både på världsrankingen och spelmässigt, nedan går vi igenom lag för lag och vad som är mest intressant utifrån en egenskapad mall.

Spanien

Världsranking: 6

Nyckelspelare: Koke, Alvaro Morata

Förbundskapten: Luis Enrique

Bästa målskytt i EM-kvalet: Alvaro Morata, Sergio Ramos, Rodrigo, 4

Talangen: Pedri

Kommentar:

Spanien är en av de stora favoriterna till att gå långt i sommarens EM och blir på förhand Sveriges svåraste motståndare. Lagen möts redan i premiären den 14 juni. Men spanjorerna har haft det lite struligt i förberedelserna inför mästerskapet. Luis Enrique valde att ”peta” den stora stjärnan Sergio Ramos till EM, i och med att mittbacken inte har spelat tävlingsfotboll under året på grund av skada.

Dryga veckan innan EM-premiären mot Sverige kom beskedet att den assisterande lagkaptenen till Ramos, Barcelona-stjärnan Sergio Busquets, drabbats av Covid-19. I och med sjukdomsbeskedet behöver fler spanska spelare att isoleras och genrepet mot Litauen kunde inte spelas.

Koke blir en viktig spelare för spanjorerna i sommar. Koke kommer med sin rutin och ledaregenskaper att domdera mittfältet. För att Spanien ska gå långt i mästerskapet behövs också en målskytt av högsta rang. Spanien har varierat mellan vem som spelar forward men Alvaro Morata bör vara ett hett alternativ, och inget lag vinner mästerskap utan en vass målskytt.

Förbundskaptenen Luis Enrique tog över Spanien efter VM 2018, där det varit kaos på den spanska förbundskaptensposten. Efter en kort tid som förbundskapten klev Enrique åt sidan under en längre period på grund av personliga orsaker. Enriques unga dotter hade gått bort i cancer och i och med det kunde inte Luis Enrique leda sitt landslag under en tid. Då hoppade hans assisterande tränare Roberto Moreno in och förde Spanien till gruppseger i EM-kvalet, där bland annat Sverige ingick. Efter kvalet beslutade det spanska förbundet att åter ta in Luis Enrique som förbundskapten och där är vi nu. Enrique spelar ofta 4-3-3 med sina lag med ett dominant bollinnehav, vilket Spanien lär visa upp i sina matcher.

En spelare att se upp med och som anses vara ett stjärnskott för Spanien är FC Barcelonas talang Pedri. Mittfältaren är bara 18 år och har gjort succé i La Liga under säsongen. Förhoppningsvis får han chansen att visa upp sina kvalitéer under EM.

Slovakien

Världsranking: 36

Nyckelspelare: Marek Hamsik, Milan Skriniar

Förbundskapten: Stefan Tarkovic

Bästa målskytt i EM-kvalet: Robert Bozenik, Juraj Kucka, Marek Hamsik, 3

Talangen: Robert Bozenik

Kommentar:

Slovakien blir en svår nöt att knäcka för Sverige. Man tog sig till EM via ett långt EM-kval, där man slog Nordirland i den slutgiltiga finalen av EM-kvalet och kvalificerade sig därmed för mästerskapet.

Det tunga lasset dras fortfarande av landets stora stjärna Marek Hamsik. Som många säkert vet tog Napoli-legendaren den lite udda vägen via Sverige och IFK Göteborg för att spela till sig en matchform inför EM. Det blev sex matcher i Blåvitt för Hamsik och blandade insatser, men att lagkaptenen är en nyckelspelare för sitt Slovakien är inget att orda om. En annan nyckelspelare för Slovakien blir mittbacken Milan Skriniar, som till vardags är ordinarie i det Inter som vann Scudetton i år. Skriniar anses vara en av världens bästa mittbackar på uppgång och blir sannerligen en viktig pusselbit om Slovakien ska gå långt i detta mästerskap.

Slovakien spelar ofta någon slags 4-1-4-1 uppställning med en defensiv mittfältare. Det är något som förbundskaptenen Stefan Tarkovic implementerat sedan han tog över landslaget i oktober 2020. Förbundskaptenen har en historia i landslagsmiljön, där han varit Teknisk Direktör samt assisterande tränare tidigare. Tarkovic var ansvarig under de sista kvalvinsterna som tog Slovakien till EM, men den som ledde laget under hela EM-kvalet fram tills dess var Pavel Hapal.

En spelare att hålla ögonen på i EM är Robert Bozenik. Forwarden spelar till vardags i holländska Feyenoord där han endast gjort ett mål på 15 matcher under säsongen. Men i landslaget har Bozenik gjort fyra mål på nio landskamper och han kan bli en joker för Slovakien i sommar. Bozenik är en lång anfallare som är skicklig i avslutslägen och spelar med känslorna utanpå kroppen.

Polen

Världsranking: 21

Nyckelspelare: Robert Lewandowski, Wojciech Szczesny

Förbundskapten: Paulo Sousa

Bästa målskytt i EM-kvalet: Robert Lewandowski, 6

Talangen: Kacper Kozlowski

Kommentar:

Polen ligger precis under Sverige i världsrankingen och får anses vara den stora konkurrenten till att knipa andraplatsen bakom Spanien, på förhand. Sverige och Polen möts i den sista matchen i gruppspelet och mycket kan då stå på spel, beroende på hur det gått i de tidigare matcherna.

Den som bär Polen på sina axlar är givetvis en av världens bästa målskyttar Robert Lewandowski. Stjärnan har varit stekhet i flera säsonger och slog denna säsong Gerd Müllers rekord i Bundesliga genom att göra 41 mål i ligan under en och samma säsong. ”Lewa” blir att se upp med för de svenska försvararna, han stod även för sex mål i EM-kvalet. Tillsammans med Lewandowski blir Juventus-målvakten Wojciech Szczesny också viktig för Polen. Polackerna har ett bra och jämnt lag men just att ha en världsmålvakt som sista utpost kommer att bli ovärderligt för Polen.

Förbundskaptenen för Polen är Paulo Sousa. Portugisen blev ny förbundskapten i januari 2021 och var inte den man som ledde Polen till EM. Jerzy Brzeczek var mannen som hade ansvaret under EM-kvalet men blev något överraskande ersatt av Paulo Sousa alltså. Portugisen har lett Polen under tre VM-kvalmatcher där man spelat oavgjort mot Ungern (3-3), vunnit mot Andorra (3-0) och förlorat mot England (1-2). Sousa brukar föredra att spela någon slags uppställning likt 3-4-3 men har också mixtrat lite med det polska laget, där man spelat andra formationer också. Hur de väljer att ställa upp i premiären mot Slovakien och sedermera mot Sverige återstår att se.

En stor överraskning i den polska EM-truppen var 17-årige Kacper Kozlowski. Mittfältaren spelar till vardags i den polska ligan för Pogoń Szczecin. Kozlowski spås en lysande framtid och är nog mest med i truppen för att se och lära. Men visst vore det spännande att få se en 17-åring starta mot Sverige den 23 juni.

Uppdaterad 10 juni, 2021