Betsson

Här hittar du de 16 grupperna som lagen spelade i under Nations Leagues gruppspel för säsongen 2020/2021. Lagen blev indelade utifrån sina prestationer under den tidigare säsongen och fick på så sätt möta lag som låg på en liknande nivå som dem själva. Lagen i division A räknas som de bästa lagen i Europa medans lagen i division D räknas som de sämre.

NATIONS LEAGUE 2020 TABELLER

Division A

Grupp 1

Laddar...

Grupp 2

Laddar...

Grupp 3

Laddar...

Grupp 4

Laddar...

Division B

Grupp 1

Laddar...

Grupp 2

Laddar...

Grupp 3

Laddar...

Grupp 4

Laddar...

Division C

Grupp 1

Laddar...

Grupp 2

Laddar...

Grupp 3

Laddar...

Grupp 4

Laddar...

Division D

Grupp 1

Laddar...

Grupp 2

Laddar...

🔎 Nations League 2022 grupper – Så går det till i gruppspelet

Under Nations League-gruppspelet, som den här gången utspelar sig i juni och september 2022, har lagen sex omgångar med spännande matcher framför sig. Vanligtvis spelas gruppspelet under hösten, mellan september och november, men i och med att fotbolls VM den här gången äger rum under vinterhalvåret har man valt att tidigarelägga säsongen. Här står viktiga poäng på spel, som har stor betydelse för lagens framtid i ligan. En vinst ger tre poäng, samtidigt som ett oavgjort möte ger lagen ett poäng.

När samtliga gruppspelsmatcher är spelade klättrar de lag som vinner sina grupper upp i den högre divisionen till nästkommande turnering, samtidigt som lagen i botten få flytta ner en division. Samtidigt tar sig gruppvinnarna i Division A till slutspelet.

De år som Nations League följs av ett Europeiskt mästerskap avancerar dessutom de bästa lagen som inte redan fått en plats i det europeiska mästerskapet till playoffen, där ytterligare fyra EM-platser står på spel.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det har flera gånger hänt att lag fått med sig lika många poäng i matcherna som spelats under Nations League gruppspelet. Men för att få fram en slutligt tabellställning måste man kunna ställa lagen mot varandra utifrån andra saker. Om det är två lag som hamnar på lika många poäng i gruppen tittar man vidare på de interna möten som skett mellan lagen.

I och med att alla lag i Nations League möts en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, tittar man på den sammanlagda poängen i dessa möten, där laget med flest poäng hamnar överst i tabellen. Skulle lagen fått med sig lika många poäng i mötena tittar man vidare på målskillnaden i de interna mötena, följt av antalet gjorda mål i dessa två matcher. Skulle lagen ha gjort lika många mål tittar man på hur många mål lagen gjort på bortaplan, vilket anses ha ett högre värde.

⚽ Gruppspelet Nations League 2022

Här kommer vi att summera de 16 Nations League-grupperna så att du får en bättre uppfattning om vilka möten som kan vara extra intressanta att följa, samt ge en sammanfattad bild av lagen och deras möjligheter.

Division A

Grupp 1

Grupp 2

Grupp 3

Grupp 4

Division B

Grupp 1

Grupp 2

Grupp 3

Grupp 4

Division C

Grupp 1

Grupp 2

Grupp 3

Grupp 4

Division D

Grupp 1

Grupp 2

🗳️ Så utformas grupperna till Nations League

Vid lottningen inför nästkommande upplaga av turneringen placeras lagen i de fyra divisionerna utifrån sina resultat i gruppspelet som spelades under hösten 2020. Lagen som vann sina grupper flyttar upp till en högre division samtidigt som lagen som förlorade sina grupper flyttas ner till en lägre.

Inom respektive division seedas lagen utifrån sina tidigare prestationer och lottas därefter in i grupper om tre eller fyra lag. Denna lottning äger rum under våren 2022.

Till säsongen 2022/2023 kommer lagen spela i divisionerna enligt följande upplägg:

Division A
Frankrike, Belgien, Italien, Spanien, Portugal, Nederländerna, Danmark, Tyskland, England, Polen, Schweiz, Kroatien, Wales, Österrike, Tjeckien och Ungern.

Division B
Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina, Island, Finland, Norge, Skottland, Ryssland, Israel, Rumänien, Serbien, Irland, Slovenien, Montenegro, Albanien och Armenien.

Division C
Turkiet, Slovakien, Bulgarien, Nordirland, Grekland, Belarus, Luxemburg, Nordmakedonien, Litauen, Georgien, Azerbajdzjan, Kosovo, Gibraltar och Färöarna

Division D
Liechtenstein, Malta, Lettland, San Marino och Andorra.

Kazakstan, Cypern, Estland och Moldavien kommer att kvala i mars 2022 om att stanna kvar i division C. Förlorarna åker ner i division D.

⚽ Hur spelas Nations League?

Nations League inkluderar alla europeiska landslag, som möter varandra inom fyra divisioner som i sin tur består av två till fyra grupper. Lagen som vinner sina grupper avancerar till den högre divisionen till nästkommande säsong, samtidigt som lag som förlorar sina grupper degraderas. På så sätt får lagen möta på ett motstånd som ligger på samma nivå som sig själva.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Sverige spelar sex gruppspelsmatcher under säsongen som äger rum i september, oktober och november.

🏆 Vilka lag går till Nations League-slutspelet?

Lagen i den högsta divisionen, division A, har möjligheten att gå till ligans slutspel. Det är de fyra gruppvinnarna som slutligen får göra upp om mästartiteln.

🇸🇪 Sveriges Nations League-grupper genom tiderna

Nations Leagues gruppspel inkluderar alla europeiska landslag och Sverige har därmed varit med i samtliga upplagor av ligan och där mött på flera olika lag. Här summerar vi Sveriges resa genom gruppspelen i Nations League.

Säsongen 2018/2019

Sverige spelade under den allra första säsongen i division B, där man lottades in i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Man fick en tuff start på säsongen där man förlorade med 2-3 mot Turkiet, följt av ett mållöst möte med Ryssland. Under samlingen i november gjorde man en tvärvändning och vann bägge returerna och kunde tack vare poängen i interna mötena med Ryssland vinna gruppen. Laget avancerade därmed till division A.

Säsongen 2020/2021

När Sverige tog steget upp i den högsta divisionen, division A, där man lottades in i grupp 3 tillsammans med Frankrike, Portugal och Kroatien. Både samlingarna i september och oktober resulterade i två förluster. I den sista omgången fick man med en efterlängtad seger mot Kroatien, men när man sedan föll mot Frankrike stod det klart att man placerade sig allra sist i gruppen. Därmed blev Sverige degraderade tillbaka till division B inför nästkommande säsong.