Expekt

Två av fyra grupptreor är redan klara för åttondelsfinal i sommarens Europamästerskap. Dessa två är Tjeckien och Schweiz. Men två platser återstår, och efter ikväll vet vi hur det kommer att se ut i alla åttondelsfinaler. Nedan går vi igenom förutsättningarna för grupptreorna innan kvällens avgörande.

Dessa grupptreor är redan klara för åttondelsfinal:

Igår kväll blev Tjeckien klara för åttondelsfinal som grupptrea. Tjeckerna var klara för åttondel sedan innan, men förlorade mot England och fick därmed nöja sig med tredjeplatsen i Grupp D. Sedan tidigare har också Schweiz blivit klara som bästa trea i sin grupp, bakom Italien och Wales.

Vilka grupptreor kan gå vidare till åttondelsfinal?

Fyra av sex grupper har spelat färdigt i EM, det innebär att vi också har fyra klara grupptreor. Dessa är: Tjeckien, Schweiz, Ukraina och Finland. Tjeckien och Schweiz är redan klara för åttondelsfinal och behöver inte oroa sig för kommande resultat ikväll. Ukraina och Finland å sin sida är i stort behov av andra resultat för att i slutändan kunna avancera till åttondelsfinal.

Förutom de fyra redan klara grupptreorna så är Grupp E och Grupp F kvar, de spelar ikväll. I Sveriges grupp, Grupp E, är det endast just Sverige som är garanterade åttondelsfinal. Även om Sverige skulle hamna trea i grupp E, så är man garanterade en plats i åttondelsfinal. Just nu är Spanien trea i Sveriges grupp. Övriga lag är Slovakien och Polen i den gruppen.

I Grupp F finns Tyskland, Frankrike, Ungern och Portugal. Där är Frankrike klart för åttondelsfinal inför kvällens matcher men man kan hamna på en tredjeplats i gruppen. Precis som för Sverige, så är Frankrike dock klart som en av de fyra bästa grupptreorna, ifall de skulle hamna på en tredjeplats. Just nu ligger Portugal trea i Grupp F och även ovanför strecket i EM:s rankingtabell för grupptreor. Men man har ikväll möjligheten att besegra Frankrike för att ta en bättre plats i gruppen, eller för den delen släppa in mål för att försämra målskillnaden.

Rankingtabellen för grupptreorna just nu:

  1. Tjeckien, 4 poäng (+1) Klara för åttondelsfinal
  2. Schweiz, 4 poäng (-1) Klara för åttondelsfinal
  3. Portugal, 3 poäng (+1) En match kvar att spela
  4. Ukraina, 3 poäng (-1) Spelat färdigt
  5. Finland, 3 poäng (-2) Spelat färdigt
  6. Spanien, 2 poäng (+/- 0) En match kvar att spela

Så kan åttondelsfinalerna bli fyra scenarier återstår

UEFA har en mall för olika scenarier som kan ske i åttondelsfinalerna utifrån grupptreornas placering. Nedan går vi igenom de fyra återstående scenarierna som är möjliga inför åttondelsfinalerna.

Scenario 1: 

Om grupptreorna från Grupp A, B, C och D går vidare till åttondelsfinal. Då skulle åttondelsfinalerna för grupptreorna se ut så här:

Ettan i Grupp B – Trean i Grupp A

Ettan i Grupp C – Trean i Grupp D

Ettan i Grupp E – Trean i Grupp B

Ettan i Grupp F – Trean i Grupp C

Scenario 2:

Om grupptreorna från Grupp A, C, D och E går vidare till åttondelsfinal. Då skulle åttondelsfinalerna för grupptreorna se ut så här:

Ettan i Grupp B – Trean i Grupp E

Ettan i Grupp C – Trean i Grupp D

Ettan i Grupp E – Trean i Grupp C

Ettan i Grupp F – Trean i Grupp A

Scenario 3:

Om grupptreorna från Grupp A, C, D och F går vidare till åttondelsfinal. Då skulle åttondelsfinalerna för grupptreorna se ut så här:

Ettan i Grupp B – Trean i Grupp F

Ettan i Grupp C – Trean i Grupp D

Ettan i Grupp E – Trean i Grupp C

Ettan i Grupp F – Trean i Grupp A

Scenario 4:

Om grupptreorna från Grupp A, D, E och F går vidare till åttondelsfinal. Då skulle åttondelsfinalerna för grupptreorna se ut så här:

Ettan i Grupp B – Trean i Grupp E

Ettan i Grupp C – Trean i Grupp F

Ettan i Grupp E – Trean i Grupp D

Ettan i Grupp F – Trean i Grupp A

I Sveriges fall om man kommer etta i Grupp E, så har man störst chans att få möta Ukraina. I två av fyra olika scenarier får ettan i Grupp E möta trean i Grupp C, vilket i sådana fall är Ukraina. Om Sverige i sin tur kommer trea i Grupp E, så kommer man att ställas mot Belgien som vann Grupp B.