Expekt

Nederländerna vann EM-premiären hemma i Amsterdam med 3-2. Detta efter att de orangea först tappat sin 2-0 ledning, för att sedan avgöra i slutminuterna.

Ukraina åkte till Johan Cruijff Arena i Amsterdam för att besöka Nederländerna i respektive lags EM-premiär. Nederländerna var förhandsfavoriter i matchen men Ukraina skulle visa sig vara en uppstickare.

Den första kvarten i matchen var väldigt händelserik där spelet sköljde fram och tillbaka i ett väldigt högt tempo. Sedan tröttades spelarna ut en aning och matchbilden blev tydligare Nederländernas, där man ägde mycket boll.

Den första halvleken skulle dock förbli mållös, trots flera stora chanser, inte minst för Nederländerna. Men hemmalaget skulle få sin ledning i matchen. Efter 52 spelade minuter stänkte lagkaptenen Giorgino Wijnaldum in 1-0 för Nederländerna och öppnade målskyttet.

Drygt sju minuter senare utökade Nederländerna sin ledning till 2-0 genom den resliga anfallaren Wout Weghorst och det såg ut att vara en trygg ledning för Frank de Boer och hans landslag.

Medan det kändes som att Nederländerna hade full kontroll på matchen, överraskade Ukraina genom att reducera till 2-1. Ukrainas lagkapten Andriy Yarmolenko vek in från högerkanten och borrade läckert in reduceringen i bortre krysset.

Målet gav Ukraina lite hopp i matchen och man väntade sig en forcering för att nå en kvittering. Men väntan blev inte lång. Bara fyra minuter efter reduceringsmålet kom kvitteringen. Atalanta-spelaren Ruslan Malinovskiy slog frisparken som ledde fram till Roman Yaremchuks kvitteringsmål till 2-2.

Den ukrainska glädjen var vild, och med tio minuter kvar av ordinarie matchtid hade man en poäng i EM-premiären. Men Nederländerna skulle visa sin farlighet. Med fem minuter kvar av matchen satte man det avgörande målet.

Efter att Ukrainas målvakt inte velat rensa bort bollen, fortsatte Nederländerna att skapa ett tryck mot Ukraina. Mittbacken Nathan Aké slog in ett inlägg som wingbacken Denzel Dumfries nickade in till 3-2 för hemmalaget Nederländerna.

Dumfries mål blev matchen sista och det avgörande. Nederländerna kunde hålla ifrån och säkra segern i EM-premiären på hemmaplan. För förbundskaptenen Andriy Shevchenko och Ukraina väntar möte med Nordmakedonien i Bukarest den 17 juni. Nederländerna möter Österrike hemma i Amsterdam, även det den 17 juni.

Uppdaterad 13 juni, 2021