Expekt

Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Senare idag börjar kvalet till U21-EM 2023 som kommer spelas i Georgien och Rumänien. Kvalet till turneringen börjar ikväll och håller sedan på fram till hösten 2022. Sverige kommer spela i grupp F tillsammans med Italien, Irland, Bosnien & Hercegovina, Montenegro och Luxemburg. För att gå direkt till EM 2023 krävs det att man antingen blir gruppetta eller bästa grupptvåa. Resten av grupptvåorna kommer spela playoff i september 2022.

I kvalet finns det nio stycken grupper som varierar mellan fem till sex länder i varje grupp. Lagen möts på både hemma- och bortaplan för att sedan se vilket lag som tagit flest poäng i varje grupp. För Sverige dröjer det till i juni innan kvalet börjar med hemmamatch mot Luxemburg. För Sveriges motståndare Montenegro och Bosnien & Hercegovina börjar kvalspelet på måndag.

I Sveriges grupp kommer det antagligen stå mellan Italien, Sverige och Irland om vilka som får åka till Georgien och Rumänien 2023. I kvalet till det U21-EM som pågår nu spelade alla dessa nationer i samma grupp. Italien slutade etta, Irland trea och Sverige på en fjärdeplats. Det återstår att se om ordningen kan förändras i det kommande kvalet.