Imorgon (tisdag) spelar Sverige sin åttondelsfinal mot Ukraina. Grupptrean från Grupp C har inte haft något bländande mästerskap hittills, även fast många är övertygade om att de har mer att ge. Nedan går vi igenom Ukrainas Europamästerskap så här långt.

Ukraina leds av den tidigare storstjärnan tillika en av världens bästa anfallare under sin tid, Andriy Shevchenko. Förbundskaptenen har inte riktigt fått bukt på sitt landslag hittills i EM dock, även fast man nu nått en åttondelsfinal.

Premiärmatchen förlorades till sist mot Nederländerna, efter en rysare där Ukraina hämtade upp 0-2 till 2-2, innan Denzel Dumfries avgjorde för sitt Nederländerna. I omgång två tog Ukraina sina enda poäng hittills i turneringen mot Nordmakedonien, i en match som förvisso var jämn och oviss.

I sista gruppspelsmatchen förlorade Ukraina, och övertygade inte speciellt på omvärlden. Men man nådde till slut åttondelsfinal, där nu Sverige väntar alltså.

Faran för Sverige är att Ukraina inte har fått igång alla sina stjärnor än. Andriy Yarmolenko och Roman Yaremchuk har gjort två mål vardera och har presenterat sig i EM. Bakom dessa finns två kreativa mittfältare i Atalantas Ruslan Malinovskiy och Manchester Citys Oleksandr Zinchenko.

Malinovskiy har ett fruktat skott och en offensiv kvalitet som inte kommit fram hittills för Ukraina. Skulle den visa sig på tisdag, blir han ett stort hot mot Sverige. Oleksandr Zinchenko är mer det kreativa navet i Ukraina, den som styr tempot i anfallsspelet. Tillsammans med de andra tre stjärnorna, skapar han en farlig offensiv kvartett framåt för Ukraina.

Gruppspelsmatcherna:

Ukraina – Nederländerna, 2-3

Ukraina – Nordmakedonien, 2-1

Ukraina – Österrike, 0-1

Ukrainas EM så här långt:

Placering i gruppen: 3:a

Bästa målskytt: Andriy Yarmolenko och Roman Yaremchuk, 2

Nyckelspelarna: Oleksandr Zinchenko, Ruslan Malinovskiy, Andriy Yarmolenko, Roman Yaremchuk.

Talangen: Ilya Zabarnyi, 18-årig mittback som spelat samtliga minuter för Ukraina i EM hittills.

Insläppta mål: 5 (jämfört med Sveriges 2)

Bollinnehav: 46.7 % i snitt per match (jämfört med Sveriges 35.7 %)

Skott på mål: 14 (jämfört med Sveriges 8)

Snackisen i Ukraina:

Ukraina har kritiserats ganska hårt i hemlandet, av både media och fans. Andriy Shevchenkos landslag har inte imponerat allt för stort på sina supportrar hemma i Ukraina. Enligt kritikerna är Ukraina för åldersdigert och fysiskt svaga för att kunna ta sig långt i ett slutspel. Det ukrainska folket är främst besvikna över Ukrainas match mot Österrike, som fick avsluta gruppspelet. Ukraina förlorade med 0-1 och såg inte ut att ha mycket krafter kvar för att hitta någon kvittering i den matchen. Mot Nederländerna vände man till en början ett underläge med 2-0 till 2-2, innan Nederländerna kunde skicka in avgörandet.

Lagkaptenen på planen, Andriy Yarmolenko, har sagt att han och hans lagkamrater endast triggas av den negativa kritiken som riktas mot laget, och West Ham-spelaren vill tysta sina kritiker på tisdag.

Potentiell startelva:

Gregoriy Bushchan

Oleksandr Karavaev, Ilya Zabarnyi, Mykola Matvienko, Vasily Mykolenko

Mykola Shaparenko, Taras Stepanenko, Oleksandr Zinchenko

Andriy Yarmolenko, Roman Yaremchuk, Ruslan Malinovskiy

Uppdaterad 28 juni, 2021