Expekt

Imorgon spelar Sverige mot Polen i Grupp E:s sista match. Matchen är avgörande för Sverige för att nå en bra placering i tabellen för att skapa sig ett bra motstånd i åttondelsfinalen. Men för motståndaren Polen är matchen desto viktigare, då det krävs en vinst för Polen för att spela vidare i mästerskapet. Nedan går vi igenom Sveriges motståndare inför matchen imorgon.

Potentiell startelva:

Polen spelar med någon slags 3-4-2-1 uppställning eller 5-2-2-1 om man så vill, där Robert Lewandowski är längst fram. Bakom honom brukar förbundskaptenen Paulo Sousa spela med ett par offensiva mittfältare. Polen spelar allt som oftast med två offensiva ytterbackar, så kallade “wingbacks”, som håller bredden i laget. De räknas ibland som en av fyra mittfältare men här beskrivs de som en av fem försvarare. Polen hamnar ofta i en uppställning om 4-1-4-1 i försvarsspelet dock, där en av två wingbacks faller ner.
Till vänster har det varierats under mästerskapet, där Maciej Rybus och Tymoteusz Puchacz spelat en match var hittills. Puchacz var bra senast mot Spanien och startar gissningsvis mot Sverige också. Centralt på mittfältet får man tillbaka Grzegorz Krychowiak, som normalt sett är en startman i Polen. Det återstår att se om Paulo Sousa och det polska folket accepterar att Krychowiak får en plats i startelvan mot Sverige dock, efter det röda kortet mot Slovakien i omgång ett. 

Målvakt:

Wojciech Szczesny

Höger wingback:

Kamil Jozwiak

Mittback:

Bartosz Berezynski

Mittback:

Kamil Glik

Mittback:

Jan Bednarek

Vänster wingback:

Tymoteusz Puchacz

Central mittfältare:

Grzegorz Krychowiak

Central mittfältare:
Mateusz Klich

Offensiv mittfältare:

Karol Linetty

Offensiv mittfältare:

Piotr Zielinski

Forward:

Robert Lewandowski

Frågetecken:

Både Jan Bednarek och Jakub Moder, till vardags i Premier League båda två, har haft skadeproblem efter matchen mot Spanien. Dagen innan matchen mot Sverige var Jan Bednarek tillbaka i lätt träning, och bör kunna spela mot Sverige enligt de polska medierna. Jakub Moder i sin tur dök inte upp på Polens träning dagen före match och förblir ett frågetecken till spel.

Gula kort:

Polen drog på sig fyra gula kort senast mot Spanien. Jakub Moder, Mateusz Klich, Kamil Jozwiak och storstjärnan Robert Lewandowski drog samtliga på sig en varning i mötet. Det innebär att om någon av dessa spelare drar på sig en varning i mötet, så blir de avstängda till en potentiell åttondelsfinal.

Så vill Polen spela:

Den stora stjärnan är Robert Lewandowski, och Polen vill såklart utnyttja honom så mycket som möjligt. I det uppbyggda anfallsspelet försöker man att skapa trianglar mellan sina tre spelare i backlinjen och en central mittfältare, för att kunna slå sig bort från motståndarens press. Därifrån har flera spelare i laget tagit sig upp i banan, för att hålla bredden samt ha ett numerärt övertag runt Robert Lewandowski.
Polen är även ett skickligt lag på kontringar. Man trivs med att ligga defensivt och kunna kontra med sina skickliga spelare, inte minst Piotr Zielinski och Robert Lewandowski längst fram, där behöver Sverige se upp. Just Zielinski är det kreativa navet i Polen, som ska mata en av världens bästa målskyttar längst fram. 

Polen är ett flexibelt lag som kan spela på flera sätt. I denna match måste de vinna mot Sverige, och då kommer de förmodligen vilja ha mycket boll. I sitt anfallsspel centrerar man med två och ibland tre spelare bakom Robert Lewandowski. Detta för att kunna hitta instick, men också för att öppna upp med löpningar för att skapa flera hot runt om “Lewa”. 

Sverige behöver hålla Polen på utsidan, och inte ge för mycket utrymme centralt. Vid inläggslägen så är det viktigt att Sverige sätter press på bollhållaren ordentligt och inte låter polackerna stå och måtta inlägg för enkelt mot Lewandowskis panna. Polacken är kanske världens skickligaste spelare i boxen, och där behöver Victor Lindelöf och Marcus Danielson hålla koll.