Uppdaterad 29 mars, 2023

P19-landslaget spelade Elite Round (EM-kvalets sista runda) i Portugal för att försöka nå EM i sommar. Efter tre matcher blev det dock endast en inspelad poäng för 04-landslaget.

Nej, det blir ingen häftig mästerskapssommar för det talangfulla U19-landslaget med spelare födda 2004 och 2005. Efter tre matcher i Portugal i EM-kvalets sista gruppspel så inkasserade Sverige endast en poäng och hamnade på en tredjeplats i gruppen. EM-platsen tilldelades till hemmanationen Portugal som därmed får spela U19-EM på Malta i juli.

Sverige förlorade premiärmatchen mot just Portugal med 0-1 efter ett portugisiskt mål på stopptid, ett surt sådant. Portugals supertalang Joao Neves satte dit detta. Neves som tillsammans med Chelsea-stjärnan Joao Felix lillebror, Hugo Felix, var bland kvalets bästa spelare. Medan Portugal sedan vann den andra matchen mot Tjeckien så spelade Sverige oavgjort (1-1) mot Kroatien och Sverige var därmed redan utslaget ur EM-tankarna.

I den tredje och sista matchen väntade Tjeckien för svensk del, i en match som blev målrik. Slutligen drog tjeckerna det längsta strået och vann med 2-3 vilket innebar att P19-landsalget fick vända hem till Sverige utan någon seger.

Portugal, med några framtida storstjärnor, till P19-EM alltså medan Sverige, Tjeckien och Kroatien blev utan EM-plats. Två nordiska länder ska dock spela EM i form av Norge och Island. Norrmännen gör sitt sjätte framträdande i sammanhanget medan Islands U19-landslag för första gången ska ta sig an ett EM på den nivån, och man gör det som en av Europas åtta bästa nationer.

Alla deltagare i U19-EM 2023 på Malta

Malta (värdnation)
Norge
Italien
Spanien
Grekland
Polen
Island
Portugal

Alla resultat och målskyttar i Sveriges grupp

Portugal – Sverige, 1-0
Joao Neves.

Tjeckien – Kroatien, 3-1
TJE: Lukas Ambros, Matej Sin, Daniel Smiga.
KRO: Matej Matic.

Kroatien – Sverige, 1-1
KRO: Mate Antunovic.
SVE: Williot Swedberg.

Portugal – Tjeckien, 3-0
Hugo Felix 2, Gabriel Brás.

Tjeckien – Sverige, 3-2
TJE: Lukas Ambros, Matej Sin, Filip Spatenka.
SVE: Wilmer Odefalk, Amar Ahmed Fatah.

Kroatien – Portugal, 0-3
Hugo Felix, Gustavo Sá, Diego Moreira.