Expekt

Italien är det första laget klara för söndagens stora final i fotbolls EM. Detta efter att man besegrade Spanien med siffrorna 2-1 i en mycket tuff kamp som fick tas till straffläggning.

Det italienska laget var hetast på planen i den första perioden och hade här flera farliga lägen på att ta en ledning. Dock skulle det dröja till den 60:e minuten innan Federico Chiesa kunde sätta 1-0 för laget. Spanien hade kort därpå ett jätteläge på kvittering och efter ytterligare en tids spel lyckades man få till 1-1 med åtta minuter kvar på klockan. Bakom fullträffen stod Álvaro Morata som endast befunnit sig på planen i 18 minuter när målet kom. Resultatet höll sig full tid ut och mötet togs därmed till förlängning.

En bit in i den första förlängningskvarten hade Morata ett farligt läge att bli tvåmålsskytt, men avslutet blockerades. Italiens Berardi fick i sin tur in bollen i målet i den 110:e minuten, men det hela dömdes bort på grund av offside. De giltiga fullträffarna uteblev med sin frånvaro och matchen fick därmed avslutas på straffar. Bägge lagen missade sina första försök, men därefter dundrade målen in. En miss av Morata på den fjärde spanska straffen kunde Jorginho skjuta Italien till EM-final.

Straffläggningen i sin helhet:

Omgång 1
Italien: Miss (Manuel Locatelli)
Spanien: Miss (Dani Olmo)

Omgång 2
Italien: Mål (Andrea Belotti)
Spanien: Mål (Gerard Moreno)

Omgång 3
Italien: Mål (Leonardo Bonucci)
Spanien: Mål (Thiago Alcántara)

Omgång 4
Italien: Mål (Federico Bernardeschi)
Spanien: Miss (Morata)

Omgång 5
Italien: Mål (Jorginho)

Detta blir Italiens fjärde EM-final genom tiderna. Senast man tog sig såhär långt var 2012 och då fick man nöja sig med ett silver. Nu hoppas man på ett annorlunda resultat i den slutliga kampen.

Uppdaterad 6 juli, 2021