Janne Andersson tror på en jämn match imorgon mot Polen. Men han tror och hoppas att laget har fått självförtroende från de tidigare insatserna i gruppspelet, som innebär en plats i åttondelsfinal redan innan bataljen. Förbundskaptenen tror sig också veta hur Sverige ska hantera Polens stora stjärna Robert Lewandowski.

Under tisdagskvällen höll landslaget en presskonferens inför morgondagens drabbning med Polen, med förbundskaptenen Janne Andersson och lagkaptenen imorgon, Sebastian Larsson. Janne Andersson fick i inledningen kommentera vad han anser är viktigt i morgondagens match mot Polen.

Polen är ett lag som är markeringsinriktade precis som Slovakien, det viktiga för vår del är att lösa deras förstapress. De är skickliga på att vinna tillbaka boll. Löser vi den pressen så ska vi kunna lösa anfallsspelet i nästa fas så att säga, säger förbundskaptenen.

Andersson är nöjd med Sveriges insats så här långt. Men han tycker att det fortfarande finns bitar i det svenska spelet som går att jobba på.

– Jag är jättenöjd med poängutdelningen hittills men vi har mer kvar spelmässigt och det är en uppsida att vi vet att vi har mer kvar att ge, säger han.

Sverige blev klart för åttondelsfinal igår, utan att ha behövt spela den sista gruppspelsmatchen än. Men förbundskaptenen tror inte att det gör Sverige bekväma inför avslutningen av gruppen, utan tvärtom.

– Jag hoppas att det ger oss energi. Vi tycker själva att vi har gjort något bra, så det är klart att det bygger självförtroende. Och det kommer att behövas imorgon, för det kommer att bli en riktigt tuff match, säger Andersson.

Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Imorgon väntar ett starkt Polen, som spelade oavgjort senast mot Spanien efter att Robert Lewandowski gjort Polens enda mål hittills i mästerskapet. Den stora stjärnan är någon som Sverige har pratat lite extra om.

– Det vi har gjort är att visa hur Polen spelar, kanske framför allt delar där han (Lewandowski) är extra bra då. Han har sin spetskompetens i straffområdet och det gäller att vara vaksam helt enkelt. Vi ska också se till att de inte får in bollar med tillräckligt bra kvalitet i straffområdet, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Men vi kan inte punktmarkera honom, det gör det nästan sämre. Utan vi ska jobba tillsammans.

Alexander Isak har fått en flygande start på EM efter två strålande insatser mot Spanien och Slovakien. Han har hittills inte gjort något mål, men har legat bakom mycket i offensiv väg för svensk del. Efter Slovakien-matchen benämnde Janne Andersson honom som ”given”. På presskonferensen vill han förtydliga att han menade i just den avslutande gruppspelsmatchen mot Polen.

– Han är helt given i Polen-matchen efter så han presterade i fredags. Sen är han ju inte given för all framtid bara för det, säger Janne Andersson.

Vilket motstånd det blir i åttondelsfinal är ännu oklart, då andra grupper ska spelas klart samtidigt som Sverige ska skapa sig en bra placering i sin grupp. Janne Andersson betonar att han inte lägger så mycket energi på vilket motstånd det blir, men att han vill vinna gruppen, för att få en fördel med en extra dags vila samt för att det är viktigt för laget.

– Jag värderar inte motståndet på det sättet, vilka som blir bäst att möta. Alla lag vi kommer att möta är jag helt övertygad om att vi kan slå, när vi får den där fullträffen och har den där rätta dagen. Men jag är också medveten om att vi kan förlora mot alla om vi inte har det, säger han.

Sverige hamnade lågt i sitt försvarsspel mot Spanien, men lite högre mot Slovakien. På presskonferensen får Sebastian Larsson en fråga om inte Sverige vill kunna ligga lite högre i sitt försvarsspel och pressa fram misstag från motståndarna.

– Vi vill komma åt bollen tidigare i vårt försvarsspel, självklart. Sen gäller det att jobba ihop som lag för att sätta de bitarna. Det är extremt svårt att komma in mot motståndarna om inte lagdelarna hänger ihop. Men självklart är det något som vi vill och något som vi kan, det vet vi, säger Sebastian Larsson.

Uppdaterad 22 juni, 2021