Expekt

Efter 35 dagar med gänget är nu Janne Andersson tillbaka efter EM-bubblan och höll en presskonferens under torsdagsförmiddagen. Förbundskaptenen utvärderade mästerskapet med ett par dagar distans, och ger betyget ”klart godkänt” till Sverige.

Landslaget är hemma från EM. Spelarna har återvänt hem till sina nära och kära och ledarna likaså. Under torsdagen höll Janne Andersson och den assisterande förbundskapten Peter Wettergren en presskonferens på Friends Arena.

Med ett par dagars distans till åttondelsfinalen mot Ukraina är Sveriges förbundskapten stolt över hur landslaget handskats med turneringen. I VM 2018 vann Sverige gruppen, och nu i EM avancerade man också till åttondelsfinal som gruppetta.

– Jag är jättestolt och glad över att vi vann gruppen för andra gången i rad som jag och Peter har varit förbundskaptener, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Vi gick också till slutspel för första gången i ett EM sedan 2004 och jag tycker att vi växte in i turneringen.

Förlusten mot Ukraina tog hårt på förbundskaptenerna. Men Janne Andersson tycker att Sverige gjorde kanske sin bästa match under EM, just i åttondelsfinalen. Trots den goda insatsen slutade det i förlust, efter ett sent avgörande mål för Ukraina.

– Vi gjorde en bra avslutningsmatch mot Ukraina men det kändes som att oturen grinade oss i ansiktet tycker jag, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen anser att Sverige har gjort ett bra mästerskap. Men han kan inte slita sig ifrån att det kunde ha gått betydligt bättre. Han ger betyget ”klart godkänt” efter turneringen, men han hade hoppats på att ge ett bättre betyg efter avslutat mästerskap.

– Jag tycker att vi har gjort ett klart godkänt mästerskap. Men jag känner också en besvikelse och en tomhet över att vi inte kunde gå längre. Det blir väldigt kluvet i mitt huvud. Jag kan inte vara missnöjd med hur det slutade, men jag kan inte heller vara nöjd efter att jag tycker att vi hade en bra chans att gå vidare, säger Janne på presskonferensen.

Nu väntar med stor sannolikhet att flera spela slutar i landslaget. Janne Andersson bekräftar att Andreas Granqvist inte kör en vända till. Gällande Marcus Berg, Sebastian Larsson och andra spelare kommer Andersson att hålla kontakten inom den närmsta tiden för att stämma av. Men att yngre spelare kommer att komma in till höstens VM-kval, det tror förbundskaptenen.

– Det kommer att bli en generationsväxling. Det kan bli tre-fyra spelare eller fler som slutar nu. Vi får se vilka det blir och hur många det blir, och så får vi hantera det därifrån. Det är helt upp till spelarna själva och det accepterar och respekterar jag, säger Janne Andersson.

Uppdaterad 1 juli, 2021