Expekt

Den italienska mittfältaren Jorginho blev historisk efter gårdagens final. Han är nu en av tio spelare i historien som har lyckats med att vinna Champions League och Europamästerskapen samma år. Det gäller spelare som har deltagit i båda finalerna.

Igår vann Italien EM-guld när man slog England efter straffar på Wembley. En av hjältarna för Italien under straffsegern mot Spanien var Jorginho, som satte den avgörande straffen då.

Under gårdagens straffläggning hade italienaren chansen att avgöra EM-finalen, men missade sin straff. Till slut räddade Italiens målvakt Gianluigi Donnarumma den avgörande straffen ändå, och Italien vann EM-guld.

I och med detta går nu Jorginho till historieböckerna. Han är en av tio spelare genom historien som har vunnit EM och Champions League under samma år. Sedan 1964 har endast tio stycken spelare lyckats med bedriften alltså. Fram till 1992 hette turneringen för klubblag ”Europacupen”, men syftet är detsamma.

Jorginho spelar till vardags i Chelsea som vann Champions League i slutet på maj detta år när Chelsea besegrade Manchester City med 1-0. Och igår vann alltså Jorginho sin andra stora Europa-titel under säsongen när hans Italien gick och vann EM.

För att nå den stora skara spelare som lyckats med bedriften att vinna båda mästerskapen under samma säsong, så måste man ha deltagit i båda finalerna. Jorginho var en startspelare i både Champions League-finalen och i EM-finalen. Hans lagkamrat i både Chelsea och Italien, Emerson, spelade ingen minut i Champions League-finalen och får därmed inte en plats på UEFA:s lista.

De har vunnit Champions League och EM under samma säsong

1964: Luis Suarez (Inter & Spanien)

1988: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg (PSV Eindhoven & Nederländerna)

2012: Fernando Torres, Juan Mata (Chelsea & Spanien)

2016: Cristiano Ronaldo, Pepe (Real Madrid & Portugal)

2021: Jorginho (Chelsea & Italien)

Uppdaterad 12 juli, 2021