Karl-Johan Johnsson2021-07-14T12:58:28+02:00

Uppdaterad 14 juli, 2021

Karl-Johan Johnsson är en av Sveriges tre målvakter som är uttagna till EM 2021. Målvakten är en rutinerad målvakt som har varit med länge i landslaget, men aldrig riktigt nått en status som förstamålvakt i den svenska tröjan. Johnsson kommer med stor sannolikhet att agera tredjemålvakt under mästerskapet.

—— Nyheter om Karl-Johan Johnsson ——

Karl-Johan Johnsson
Karl-Johan JohnssonPosition: Målvakt
Född: 28 januari 1990
Längd: 188 cm
Vikt: 84 kg
Klubb: FC Köpenhamn

Klubbkarriär
Karl-Johan Johnsson är född den 28 januari 1990 i den halländska tätorten Ränneslöv i Laholm. Johnsson representerade sin moderklubb Ränneslövs GIF innan han flyttade dryga halvtimmen norrut till spel med Halmstads BK 2005. Som 18-åring debuterade målvakten för Halmstad i Allsvenskan när han blev inbytt efter skada på den ordinarie Halmstad-målvakten. 2010 spelade ”Kalle” nio matcher för Halmstad och säsongen därpå blev han för första gången förstemålvakt på Örjans Vall.

Karl-Johan Johnsson lämnade sedan den halländska pärlan efter säsongen 2012, som klubblös spelare till holländska laget NEC Nijmegen. Målvakten spenderade 1.5 år i Nederländerna innan han flyttade tillbaka till Skandinavien och spel med danska Randers. Efter två år i Danmark flyttade ”Kalle” till Frankrike och Ligue 1-klubben EA Guingamp där han spenderade två säsonger.

Under sommaren 2019 flyttade Karl-Johan Johnsson tillbaka till Danmark för att spela med storklubben FC Köpenhamn. Där imponerade han stort stundtals och fick många lovord, bland annat efter en stormatch mot den engelska storklubben Manchester United i Europa-spelet. Under den pågående säsongen i Danmark har dock Karl-Johan Johnsson fått kliva åt sidan och petats av den norska målvakten Sten Grytebust och svenskens framtida klubbkarriär kan därför möjligtvis förändras efter sommarens EM.

Landslagskarriär
Karl-Johan Johnsson har spelat 9 A-landskamper för Sverige och gjorde sin debut 2012 i en träningslandskamp mot Qatar. Johnsson hade det svårt att slå sig in i Erik Hamréns landslag men sedan Janne Andersson blev förbundskapten 2016 har målvakten varit gjuten bland de tre målvaktspositionerna till samtliga trupper. Han gjorde sitt första stora mästerskap 2018, när Sverige gick till kvartsfinal i VM men utan att spela några matcher. Karl-Johan Johnsson har fått skralt med speltid, men han har fått chansen i några träningsmatcher under Janne Andersson men får anses som tredjemålvakt i truppen bakom Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 9 0
U21 17 0
U19 1 0
U17 1 0

Till toppen