I den 61:a minuten i den andra gruppspelsmatchen mot Polen, då tvingades Simon Tibbling kliva av U21-scenen för sista gången. Samtidigt föll Sverige som ett korthus och resten är som man brukar säga historia.

Sverige hade som mål att försvara guldet från U21-EM i Tjeckien 2015. Då var laget fyllt av spelare som redan var ett namn. Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf, Ludvig Augustinsson, John Guidetti och Alexander Milošević för att nämna några. Det lag vann och det kallas för en stor skräll. Nu skulle alltså Sverige kopiera detta med ett betydligt anonymare lag. Lägg där till att spelare som Nilsson Lindelöf, Augustinsson och Emil Krafth tackat nej till deltagande. Då hänger drömmarna om guld på en skör tråd redan där.

Simon Tibbling

Den spelare som höll ihop det svenska laget under turnéringen var Simon Tibbling. Dels hade han rutin från guldlaget för två år sedan, dels har han utvecklats enormt i Groningen. Det var många som missat hans storhet och tyvärr var han otroligt viktig för det svenska laget. Tyvärr skadade han sig mot Polen och missade matchen mot Slovakien, en match som Sverige inte stod att känna igen i. Borta var spelet för varandra, borta var kämpaglöden och det stod klart att Sverige saknade sin fältherre.

Överskattade hörnstenar

Något som också skulle visa sig var att Håkan Ericson satsade på överskattade hörnstenar i sin trupp. Från hemstaden Norrköping hämtades backarna Filip Dagerstål och Linus Wahlqvist. På varsitt sätt drog och sparkade de sönder gulddrömmarna mot Polen respektive England. Dagerstål drog den polske spelaren i armen och orsakade en straff och Wahlqvist lag sin straff i händerna på den engelska målvakten. Båda två agerade osäkert efter misstagen, framförallt Wahlqvist.

Kapten Kristoffer Olsson var en riktigt stor besvikelse, kanske en insomnad talang som inte övertygat sedan han flyttat hem till Sverige igen. Kanske den största besvikelsen som inte hade kraften och/eller pondusen att driva på sitt lag ute på planen.

Framtiden

Det ska bli riktigt intressant att se vad Roland Nilsson kan göra med nästa generation U21-spelare, några från årets lag lär komma med. Samtidigt som det kryllar av talang i den svenska fotbollsmyllan, vare sig de växer upp på gräs, grus, konstgräs eller hybridgräs. Sverige behöver spelare som vågar ta för sig och inte ber om ursäkt för att de existerar.

Uppdaterad 16 oktober, 2023