Expekt

Under torsdagen höll det svenska landslaget en presskonferens där man delade med sig av sina tankar efter gårdagens gruppseger mot Polen, samt det kommande åttondelsfinalmötet med Ukraina. Assisterande förbundskapten Peter Wettergren, målvakten Robin Olsen och målvaktstränare Maths Elfvendal deltog i denna, där de delade med sig av sina tankar kring turneringen, hur de nu laddar upp inför mötet med Ukraina samt hur laget firade segern igår kväll.

Peter, vad har ni gjort efter vinsten?
– Vi var ju jätteglada i omklädningsrummet igår och med all rätt, det är inte ofta man får spela EM och vinna sin grupp. När vi kom till flygplatsen var del lite pizza där , sen flög vi hem och sen var det lite hamburgare här. Vi har ätit och mår bra kan man säga.

Spelarna firade även vinsten under dagens träning, där några spelare valde att spela brännboll tillsammans. I samband med att Robin Quaison skulle skjuta bollen tabbade han slagträet som for bakåt och mot Alexander Isaks ansikte. Som tur är kom ingen till skada och Wettergren tog det hela med ro.
– Man vill inte att det händer något men det kan lika gärna hända på en träning, så då får man ju inte göra någonting i så fall. Jag är glad att de kom på något roligt så här dagen efter för att fira gruppsegern, säger han.

Assisterande förbundskaptenen delade även med sig av sina tankar kring turneringen hittills och de bitar som han är allra mest nöjd med.
– Det som har funkat bäst är vårt försvarsspel såhär långt. Jag tycker att vi hade en del bra kontringar igår, våra direkta återerövringar såg också ganska bra ut stundtals. Det fanns goda ingredienser i vårat anfallsspel framförallt i början av matchen. Det var ganska varmt igår och när man möter ett lag som Polen som är väldig direkta i sitt press-spel så handlar det väldigt mycket om rörelse och jag upplever att vi mattades lite av det.

Det svenska landslaget har under turneringen fått en hel del kritik då de ligger i botten när det kommer till passningsspel och bollinnehav i matcherna. Laget själva tar dock det hela med ro.
– Det är ju fakta, men vi gör allt vi kan för att vinna nästa match och om vi har låg passningsprocent må så vara, det viktigaste är att vi vinner matchen. Det är klar att vi vill ha bollen mer, det är det vi jobbar med, säger Peter Wettergren.

Polen hade ett farligt läge i slutet av gårdagens match, där Robin Olsen gjorde en stark insats.
– Jag har nog aldrig varit med om att en och samma spelare nickar i ribban två gånger. Det var kaos i just den situationen, men vi fick iväg bollen. Vi hade tur där, säger Olsen

Nu flyttas fokus mot Ukraina

Tack vare gårdagens seger gick Sverige ur grupp E som etta och får därmed spela sina åttondelsfinal på tisdag mot Ukraina. Peter Wettergren och de andra måste nu ställa om inför det kommande mötet.
– Först och främst är jag väldigt glad över att vi gick vidare, att vi gjorde det som gruppvinnare på sju poäng och jag är oerhört stort över killarna och hur de genomförd det. Att vi lyckades komma före Spanien trots att de hade tre hemmamatcher och vi tre bortamatcher tar jag med mig. Jag tycker Ukraina var väldigt bra mot Nederländerna, där man hade 2-2 väldigt länge i matchen. Mer än så vill jag inte gå in på det just nu, utan vi ska börja jobbet och det håller på för fullt, säger Wettergren på presskonferensen.

På grund av de rådande inresereglerna kommer svenska fansen ah svårt att se matchen på plats. Robin Olsen hoppas dock att de svenskar som bor i Storbritannien ska ta sig till arenan och heja fram laget.
– Vi vill ha så många svenska fans på som möjligt på arenan. Personligen hoppas jag att dem som har möjligheten att komma verkligen kommer, vi behöver deras stöd.

I och med avancemanget för spelarna och eldarna nu befinna sig ännu längre i EM-bubblan, vilket kan ta en del på psyket när man inte får träffa nära och kära. Både Olson och Peter ger även beröm till lagets idrottspsykolog Daniel Ekvall som finns med under samlingen.
– Han gör ett jättejobb och han är otroligt viktig för allt och alla. Han är en fantastiks person som både ledare och spelare kan prata med om det är någonting, säger Peter Wettergren.

Kulusevski och Danielson om Ukraina

Strax efter den ordinarie presskonferenen klev också Dejan Kulusevski och Marcus Danielson upp på podiet. Även de fick en del frågor inför matchen som kommer och båda hade stor tro på lagets framtid i turneringen.

– Det känns som att vi har potential att gå väldigt långt, vi har vunnit gruppen men vi känner att vi har ytterligare nivåer i oss, då jag tro att vi har väldigt bra chanser att gå långt. Sedan gäller det att ha fokus på åttondelen mot Ukraina, det är den vi ska vinna först så tar vi resten sen, säger Marcus Danielson.

– Vi hoppas, vi har gjort det bra, inte perfekt men väldigt bra. Vi har kommit etta i gruppen, så nu kör vi. Det är viktig att vi kopplar av idag men sedan glömmer allt det vi har gjort och tänker på nästa match som är väldigt, väldigt viktig. Den är svår, men jag tror att vi har väldigt goda chanser att gå vidare, säger Dejan Kulusevski.

Kulusevskis flickvän var på plats i Sevilla för matchen som 21-åringen missade och nu hoppas han få se henne i publiken i någon match där han själv får speltid.
– Hon kommer inte till Glasgow eftersom vi inte kan fixa publik, så därför måste vi vinna så att hon kan komma till nästa match i Rom. Det är planen.

Danielson gav även svar på hur laget kommer fira midsommar imorgon.
– Jag vet inte vad som är planerat, vi ska väl ut och käka mat tror jag och så var det lite grill och sånt här på kvällen.

Uppdaterad 24 juni, 2021