Expekt

Uppdaterad 26 januari, 2021

Här hittar du samtliga kvalgrupper som lagen spelas i under kvalificeringen till dam EM 2022 i England. Lagen har lottats in i nio grupper om fem och sex lag där samtliga gruppvinnare avancerar till mästerskapet tillsammans med de tre bästa grupptvåorna. Resterande lag som hamnar på andraplats i sina grupper möts i en playoff där de tre sista platserna står på spel.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna

Att vinna en kvalmatch ger tre poäng och skulle ett möte sluta oavgjort får lagen en poäng vardera med sig i tabellen. Skulle flera lag hamna på samma placering är det matcherna som lagen spelat mot varandra som avgör vem som placerar sig överst.

FOTBOLLS EM DAM KVAL TABELLER

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Grupp E

Laddar...

Grupp F

Laddar...

Grupp G

Laddar...

Grupp H

Laddar...

Grupp I

Laddar...

Vad händer vid lika många poäng?

Ibland händer det att två eller fler lag hamnar på en och samma poäng i kvaltabellen. Som vi nämnde ovan är det då de inbördes spelade mötena som avgör vilket av lagen som placeras högst upp. Under kvalet möter alla lag varandra två gånger och vid slutet av kvalperioden är det då den sammanlagda framgången i dessa möten som slås samman. Det man först och främst tittar på är hur många poäng lagen fått med sig i mötena. Kan man inte särskilja lagen här är det istället målskillnaden i mötena som avgör det hela och skulle även denna vara lika är det laget med flest gjorda mål som rankas högst. Därefter följer enligt reglerna flest mål på bortaplan som en avgörande faktor.

Hur lottningen av kvalgrupperna gick till

Vid en lottning som skedde den 21 februari 2019 lottades lagen in i nio grupper med fem eller sex lag i vardera. Inom dessa grupper kommer lagen att spela matcher mot varandra på såväl hemma- som bortaplan där det handlar om att få med sig så många poäng som möjligt. Det är nämligen endast de lag som vinner sina grupper som är garanterade en plats i turneringen.

För grupptvåorna gäller det att få en så bra poäng som möjligt jämfört med övriga andraplacerade lag. De tre bästa av dessa lagen belönas även de med en biljett till turneringen, medans övriga sex lag spelar playoff om de tre sista platserna. Lottningen till playoffen sker i mars 2021 och matcherna spelas sedan i april 2021. I slutet av året lottas sedan grupperna till EM.