Uppdaterad 15 juni, 2021

Marcus Berg och Janne Andersson fick möjligheten att kommentera det näthat som Marcus Berg blivit utsatt för efter gårdagens mach mot Spanien.

Under tisdagen höll landslaget en pressträff med Janne Andersson och Marcus Berg. Ändamålet för presskonferensen var att kommentera de tråkiga händelser som har skett efter matchen mot Spanien igår. Den svenska forwarden Marcus Berg har fått utstå massvis med kritik på sociala medier där vissa personer har gått för långt. Svenska Fotbollförbundet har polisanmält händelsen. Enligt Martin Fredman, säkerhetschef för landslaget, så handlar det om att man polisanmält på grund av personliga påhopp men också olaga hot.

Marcus Berg har tagit del av mycket av hoten men har också försökt att avskärma sig från skriverier i sociala medier.

Jag stängde såklart av mina sociala medier. Tyvärr så vet man att det kan komma lite skit efter en missad chans eller någonting som händer i en match. Jag har avskärmat mig så gott det går såklart, säger Marcus Berg på pressträffen.

Orsaken till det stora näthatet har varit det läge som Marcus Berg missade under gårdagskvällen mot Spanien. Alexander Isak snurrade runt det spanska försvaret och serverade Berg till ett öppet mål som hade kunnat innebära 1-0 till Sverige. Men bollen fick en svår studs och Berg missade.

– Jag är fotbollsspelare och jag missar en chans vilket är otroligt tungt. Det är större spelare än mig som har missat chanser, det kommer fler chanser som jag ska sätta nästa gång. Men den största besvikelsen lägger jag på mig själv efter en sådan miss, säger han.

Svenska Fotbollförbundet har som sagt gjort en polisanmälan efter de kommentarer som riktats mot anfallaren. Marcus Berg själv vill inte specifikt gå in på vad det är. Bollen ligger hos Polisen nu, som får sköta det utifrån deras förutsättningar. Men det viktiga för Marcus Berg är att visa förebilderna i samhället, för att slippa dessa saker i framtiden.

– Det är tråkigt såklart och helt oacceptabelt. En anmälan är gjord sen får vi se hur det blir med den. Det är inte acceptabelt, det är barn och ungdomar som kan bli påverkade av det som de läser. Som vuxen kan man ta ett ansvar att visa barn och ungdomar och folk runt omkring sig vad det är som gäller liksom, säger Berg.

Även förbundskaptenen Janne Andersson satt med på pressträffen och fick utifrån sitt perspektiv kommentera händelsen.

– Jag följer inte sociala medier på det sättet. Men för mig är det såklart totalt oacceptabelt. Alla som spelar i vårt landslag är oerhört stolta representanter för Sverige. De gör sitt yttersta in i döden för Sverige och att bli attackerad på det här sättet är helt oacceptabelt, säger Janne och fortsätter:

– Idrott är passion. Jag följer idrott med passion. Men jag har väldigt svårt att förstå hur man tänker när man skickar hot mot andra. Det har jag oerhört svårt att förstå, säger Janne.

Trots den stora hatstorm som riktats just mot Marcus Berg, så är han trygg i sig själv. Berg pratar också om den fina lagsammanhållningen i Sverige och klubblagskänslan som finns i landslaget. Han känner ett stort stöd från sina lagkamrater och vet att truppen kommer att stå enade inför fortsättningen av EM.

– Min självkänsla är ganska god tycker jag och jag tycker att jag är bra på att skärma av det. Men det handlar inte bara om mig, utan om att påverka inför framtiden. Det är många som råkar ut för det och det är inte okej. Man tänker på de som kanske inte har den stöttningen som vi har runt oss med en så tajt grupp och familj och nära vänner, det är inte alla som har det. Det behövs till en förändring, säger Marcus Berg och fortsätter:

– Nu ska vi hitta ny energi och det är ny match på fredag.

Sverige möter Slovakien på fredag den 18 juni.