Foto: Wikimedia

Trots att det är mer än ett år kvar tills lagen till nästa europeiska mästerskap är framtagna, så kan man redan nu spåna kring vilka lag som har möjligheten att mötas under mästerskapet. Som vi redan skrivit om så behöver alla 55 UEFA-länder kvala för att få vara med och ingen av de tolv länderna som bidrar med att hålla i matcher är garanterade att få spela. Däremot är lagen garanterade att få spela två av sina gruppspelsmatcher på hemmaplan om de lyckas kvalificera sig.

spelschemat för EM redan nu är släppt, kan man se vilka matcher som är planerade i de olika städerna och därmed vilka EM-grupper som värd-nationerna i så fall kommer att placeras i. Varje grupp kommer att spela sina matcher i två olika länder och därmed är det redan klart att dessa två nationer kommer att mötas i gruppspelet om de båda kvalificerar sig.

Nationerna som kommer att hålla i respektive grupps matcher är följande:
Grupp A: Italien och Azerbajdzjan
Grupp B: Ryssland och Danmark
Grupp C: Nederländerna och Rumänien
Grupp D: England och Skottland
Grupp E: Spanien och Irland
Grupp F: Tyskland och Ungern

Här tänkte vi titta på dessa lagens tidigare EM-meriter och eventuella möten i mästerskapet.

Italien har deltagit i nio tidigare mästerskap, där man tagit medalj vid fyra tillfällen. Azerbajdzjan har i sin tur aldrig lyckats kvalificera sig till EM, utan alltid placerat sig i kvalgruppens nedre halva.

Ryssland har varit med i fem EM som egen nation, där man fått med sig ett brons. Under Sovjet.tiden kvalificerade man sig till ytterligare fem turneringar, där man vann medaljer i fyra av dem. Danmark har i sin tur deltagit i åtta EM, där man plockat hem två medaljer. 1964 möttes Sovjetunionen och Danmark i semifinalen, där Sovjet vann mötet med 3-0.

Nederländerna har spelat i nio turneringar, där man vunnit fem medaljer. Rumänien har i sin tur varit med i fem mästerskap, men ännu inte lyckats vinna några medaljer. Vid EM 2008 lottades de två lagen in i samma grupp, där matchen mellan lagen slutade 2-0 till Nederländerna.

England har deltagit i nio turneringar, där man två gånger hamnat på pallplats. Skottland har i sin tur varit med i två tidigare mästerskap men ännu inte fått några medaljer. 1996 lottades de två lagen in i samma EM-grupp , där det inbördes mötet slutade 2-0 till England.

Spanien har kvalificerat sig till hela tio europeiska mästerskap där man vunnit fyra medaljer. Irland har i sin tur varit med i tre turneringar, men inte tagit några medaljer. De två lagen var vid EM 2012 i samma grupp och det inbördes mötet slutade 4-0 till Spanien.

Tyskland är nationen som varit med i flest EM, hela tolv stycken. I dessa har man vid hela nio tillfällen kommit hem med en medalj. Ungern har i sin tur deltagit i tre mästerskap där det blivit en medalj. 1964 möttes Ungern och Östtyskland i ett dubbelmöte, där Ungern vann mötet genom den sammanlagda målskillnaden.

Sofie Hansson

Uppdaterad 8 februari, 2021