Expekt

I årets europeiska mästerskap får vi se tre av de fem nordiska landslagen kämpa om mästartiteln. Förutom Sverige är det Danmark och Finland som kvalificerat sig till EM och precis som vårat egna lag är de i full gång med de sista förberedelserna. Det som gör detta extra spännande är att lagen har lottats in i samma grupp och därmed kommer att spela mot varandra under turneringen.

Det är i båda lagens öppningsmatch som mötet kommer att ske. Lördagen den 12 juni ställer sig lagen på Parken i Köpenhamn och båda lagen hoppas här få en bra start på turneringen. Danmark gör detta inför en efterlängtad hemmapublik och för Finlands del blir detta lagets första match någonsin i ett EM.

Danmarks EM-uppladdning och trupp

Danmark spelade härom dagen en landskamp mot Tyskland på bortaplan, där laget fick till ett oavgjort resultat. Tyskland inledde målskyttet i början av den andra halvleken och i den 71:a minuten kunde Yussuf Poulsen kvittera för Danmark. På söndag äntrar man planen på Brøndby Stadion för att ta emot Bosnien & Hercegovina.

När Danmark presenterade sin trupp till EM var det många svenskar som överraskades över att Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen fanns med bland de 26 namnen. Andra stjärnor som kommer att representera laget i sommar är Simon Kjaer, Christian Eriksen, Yussuf Poulsen och Kasper Schmeichel. Under mästerskapet håller laget till på sin EM-bas i Helsingör, Danmark. Inte förrän till ett eventuellt slutspel behöver laget lämna hemmaplan, vilket är en stor fördel jämfört med andra lag.

>> Här kan du läsa mer om Danmark i EM 2021

Finlands EM-uppladdning och trupp

Finland spelade som bekant en match mot Sverige under förra helgen, där man åkte på en 2-0 förlust. Redan idag är det dags igen och då tar man emot Estland på Olympiastadion i Helsingfors.

Truppen som laget tar med till EM innehåller bland annat tre namn ifrån allsvenska klubbar. Elfsborgs Leo Väisänen, Djurgårdens Rasmus Schüller och Häckens Joona Toivio hoppas alla på att få speltid under turneringen. Ett namn som något överraskande lämnades utanför lagets slutliga trupp var mittbacken Juhani Ojala, som var med och fick bära kaptensbindeln vid samlingen i mars månad. Finland har sin bas under turneringen i Sankt Petersburg, där man även kommer spela två av sina matcher. Först kommer man dock resa till Köpenhamn för sitt inledande möte med just Danmark.

>> Här kan du läsa mer om Finland i EM 2021

Norge och Island har haft fullt schema trots EM-miss

Även det norska och isländska landslagen har samlats under de senaste dagarna och spelat ett antal träningslandskamper. Island kommer till exempel möta Polen i deras uppladdning inför EM i nästa vecka. I förra veckan åkte man på en 2-1 förlust mot Mexiko och under dagen idag kommer laget dessutom spela en match mot Färöarna.

Norge är i sin tur på träningsläger i Spanien och spelade match mot Luxemburg i onsdags som resulterade i en 1-0 seger. På Söndag blir det en ny match mot Grekland innan man reser hemåt igen.

Uppdaterad 4 juni, 2021