Uppdaterad 29 juni, 2021

Frank de Boer kommer inte att vara förbundskapten för Nederländerna. Efter landslagets fiasko häromdagen väljer nu förbundskaptenen att lämna jobbet. 

Nederländerna åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Tjeckien efter att man imponerat stort i gruppspelet av EM. Nu väljer Nederländernas förbundskapten att lämna sitt jobb efter uttåget, mindre än ett år efter att han tillträtt på posten.

Frank de Boer ersatte Ronald Koeman efter att den sistnämnda blev huvudtränare för FC Barcelona. Sedan Frank de Boer tog över har han kritiserats redan från start hemma i Nederländerna. Det nederländska landslaget har under en lång period spelat med formationen 4-3-3 men deras nya förbundskapten envisades med att spela 3-5-2, vilket gav honom stor kritik. Till och med Frank de Boers bror Ronald de Boer uttryckte sig så här om bytet av formation: ”Johan Cruijff skulle vrida sig i graven”.

Men Nederländernas gruppspel blev succé för de Boer och hans mannar. Med seger i premiären mot Ukraina följt av två enkla segrar mot Österrike och Nordmakedonien.

Men i åttondelsfinalen förlorade Nederländerna mot Tjeckien med 0-2 och uttåget ur EM blev ett faktum. Nu väljer Frank de Boer att avgå, endast 279 dagar efter att han tillträdde som förbundskapten. Det meddelar tränaren på det nederländska förbundets hemsida.