Pierre Bengtsson

Pierre Bengtsson2021-07-14T12:59:18+02:00

Pierre Bengtsson blev sent inkallad till Janne Anderssons EM-trupp efter att Martin Olsson missar mästerskapet på grund av skada. Vänsterbacken, som spenderat många år ute i Europa, fick spela som ordinarie vänsterback under slutet av EM-kvalet och under Nations League-hösten i Ludwig Augustinssons frånvaro.

—— Nyheter om Pierre Bengtsson ——

Pierre Bengtsson
Pierre BengtssonPosition: Vänsterback
Född: 12 april 1988
Längd: 177 cm
Vikt: 77 kg
Klubb: FC Köpenhamn (till Vejle på lån)

Klubbkarriär
Pierre Bengtsson föddes den 12 april 1988 i Kumla. Han började spela som femåring i moderklubben IFK Kumla, där han spenderade elva år i föreningen. 2004 lämnade Bengtsson för spel i den svenska storklubben AIK. Den vänsterfotade ytterbacken debuterade i Allsvenskan 2006 som 18-åring. Sedan följde tre år i AIK där han fick spela en del på vänsterbacken innan det första flyttlasset gick utanför Sveriges gränser. 2009 flyttade Pierre Bengtsson till FC Nordsjaelland i Danmark där han spenderade två säsonger innan en av Nordens största klubbar, FC Köpenhamn, fick upp ögonen för svensken. Bengtsson blev sedan kvar i FCK i fem säsonger innan han fick chansen med spel i tyska Bundesliga och Mainz 05. Tiden i Tyskland blev två-årig, med en ordinarie plats på vänsterbacken innan den tyska klubben skickade Bengtsson till Frankrike för spel med SC Bastia i den franska högstaligan Ligue 1. Efter att ha spelat nästan samtliga matcher för den franska klubben gick sedan flyttlasset tillbaka till FC Köpenhamn inför säsongen 2017/18. Den danska klubben äger fortfarande Pierre Bengtsson men när FCK:s legendar Ståle Solbakken tog över laget under den gångna säsongen, valde den norske tränaren att spela den danska landslagsbacken Nicolai Boilesen istället för Bengtsson. Det fick den svenska vänsterbacken att leta efter lånealternativ för att kunna få speltid inför sommarens EM, och valet föll på det danska laget Vejle BK. Där spenderade Pierre Bengtsson den andra delen av säsongen men låneavtalet går ut i slutet på juni. Nu ska Bengtsson spela EM för sitt Sverige och det finns en stor chans till speltid för den rutinerade och pålitliga försvararen.

Landslagskarriär
Pierre Bengtsson gjorde sin debut för A-landslaget som 22-åring under den tidigare förbundskaptenen Erik Hamrén under januariturnén 2011. Debuten skedde mot Botswana, där Bengtsson spelade hela matchen på ytterbackspositionen. Sedan var Pierre Bengtsson ofta med under Hamréns landslagssamlingar under en längre period. Mellan 2015 och 2019 fanns vänsterbacken inte alls med i landslaget dock, utan där valde de svenska förbundskaptenerna andra spelare på ytterbackspositionen. Trots att Bengtsson var med i Playoff-matcherna till EM 2016, kom han aldrig med i den slutgiltiga truppen till EM.

Janne Andersson tog ut Pierre Bengtsson för första gången till EM-kvalet 2019 och sedan dess har han varit gjuten i den svenska truppen, även fast förbundskaptenen petade Bengtsson i sin ursprungstrupp till EM till förmån för Martin Olsson. Men efter att Häcken-spelaren Olsson blev skadad, fick Pierre Bengtsson kallas in till EM-truppen 2021.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 37 0
U21 20 1
U18 2 0
U16 1 0

Uppdaterad 14 juli, 2021

Till toppen