Playoff Nations League

/Playoff Nations League
Playoff Nations League2018-11-21T11:15:10+00:00

De sexton lag som vinner sina respektive grupper i Nations League går vidare till ett playoff-spel där vinnarna belönas med varsin biljett till fotbolls EM 2020. Dessa matcher spelas i mars 2020 och blir ett spännande sätt att ta ut de sista EM-lagen på.

Lagen som i dagsläget är kvalificerade för playoff-spel är Nederländerna, Schweiz, Portugal, England, Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina, Danmark, Skottland, Finland, Norge, Serbien, Georgien, Vitryssland, Kosovo och Makedonien. Kommer något av dessa lag att kvalificera sig till EM via det vanliga EM-kvalet så ersätts laget med den näst bäst rankade laget inom samma division. Detta vet vi först under hösten 2019 när Em-kvalet avslutas. 

Hur går Nations League-playoffen till?

I playoffspelen lottas de fyra gruppvinnarna inom varje division in i par som kommer att spela en match mot varandra, varifrån de två vinnarna går vidare till ett slutligt avgörande möte. De lag som står vinnande inom varje division får delta i det europeiska mästerskapet tillsammans med de tjugo lag redan som tagit sig dit via det vanliga kvalet.

Vilka lag som har förmånen att ha hemmaplan i de inledande matcherna avgörs utav deras tidigare prestationer i ligan, där det bättre rankade laget får hemmaplan. Värdnation för de sista matcherna lottas i sin tur fram. Om lag som vinner sina Nations League-grupper redan har kvalificerat sig till EM via det vanliga kvalet, går deras plats i playoffen vidare till det näst bäst rankade laget i samma division. Skulle det inte finnas tillräckligt med lag ifrån divisionen att fylla ut playoff-spelet med, får ett lag ifrån en längre division chansen mot lag i en högre division.

De fyra lag som vinner playoff-spelet kommer vara på olika nivåer, då Nations Leagues ligor är baserade på lagens FIFA-ranking. Ifrån A-ligan kommer ett av de 12 bästa europeiska lagen få en biljett, samtidigt som ett av de lägst rankade lagen kommer få en via playoffen i D-ligan. För många av lagen i den lägsta divisionen kan detta upplägg bli den stora chansen för lagen att ta sig till sitt allra första mästerskap.

3 Comments

 1. Jörgen johansson 15 juni, 2016 at 14:31 - Reply

  Om målskillnaden också är lika?

 2. Stefan 19 januari, 2016 at 16:28 - Reply

  Hej! Hur räknas de bästa 3:orna fram i slutspelet i sommar?

  • Redaktören 28 januari, 2016 at 10:50 - Reply

   Hej Stefan! Enligt UEFA:s officiella regler kommer man att titta på vilka fyra grupptreor som har bäst poäng för att få fram de som går vidare. Om det är flera med samma poäng går man istället på målskillnad. Mvh / Redaktören

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.