De sexton lag som vinner sina respektive grupper i Nations League går vidare till ett playoff-spel där vinnarna belönas med varsin biljett till fotbolls EM 2020. Dessa matcher spelas i mars 2020 och blir ett spännande sätt att ta ut de sista EM-lagen på. Kommer något av dessa lag att kvalificera sig till EM via det vanliga EM-kvalet så ersätts laget med den näst bäst rankade laget inom samma division. Detta vet vi först när EM-kvalet avslutas.

Dessa lag spelar i playoffen till EM 2020

Division A: Island, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien*
Division B: Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland
Division C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien*
Division D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo och Vitryssland

* En lottning kommer avgöra vem av Bulgarien, Israel, Ungern och Rumänien som får spela i playoffen för division C, samtidigt som övriga lag spelar i playoffen för division A

De första matcherna i playoffen kommer spelas den 26 mars och divisions-finalerna den 31 mars. Efter det vet vi vilka fyra lag som går till EM.

Hur går Nations League-playoffen till?

I playoffspelen lottas de fyra gruppvinnarna inom varje division in i par som kommer att spela en match mot varandra, varifrån de två vinnarna går vidare till ett slutligt avgörande möte. De lag som står vinnande inom varje division får delta i det europeiska mästerskapet tillsammans med de tjugo lag redan som tagit sig dit via det vanliga kvalet.

Vilka lag som har förmånen att ha hemmaplan i de inledande matcherna avgörs utav deras tidigare prestationer i ligan, där det bättre rankade laget får hemmaplan. Värdnation för de sista matcherna lottas i sin tur fram. Om lag som vinner sina Nations League-grupper redan har kvalificerat sig till EM via det vanliga kvalet, går deras plats i playoffen vidare till det näst bäst rankade laget i samma division. Skulle det inte finnas tillräckligt med lag ifrån divisionen att fylla ut playoff-spelet med, får ett lag ifrån en längre division chansen mot lag i en högre division.

De fyra lag som vinner playoff-spelet kommer vara på olika nivåer, då Nations Leagues ligor är baserade på lagens FIFA-ranking. Ifrån A-ligan kommer ett av de 12 bästa europeiska lagen få en biljett, samtidigt som ett av de lägst rankade lagen kommer få en via playoffen i D-ligan. För många av lagen i den lägsta divisionen kan detta upplägg bli den stora chansen för lagen att ta sig till sitt allra första mästerskap.