Uppdaterad 26 januari, 2021

De sexton lag som vinner sina respektive grupper i Nations League går vidare till ett playoff-spel där vinnarna belönas med varsin biljett till fotbolls EM 2021. Dessa matcher spelades i oktober och november 2020 och blev ett spännande sätt att ta ut de sista EM-lagen på. Här hittar du all information om playoffen till fotbolls EM 2021.


       

Nations League säsongen 2020/2021 kommer inte följas upp av någon playoff. Istället tar sig det två lag som gör allra bäst ifrån sig under säsongen till playoff-kvalet inför fotbolls VM 2022.

Playoffen till EM 2021

Här listar vi samtliga matcher som spelades under playoffen till fotbolls EM 2021. De 16 lagen som lyckades bäst under Nations League-säsongen 2018/2019 mötte varandra i semifinaler och finaler, där de fyra EM-platserna stod på spel. Slutligen var det Ungern, Slovakien, Skottland och Nordmakedonien som knep platserna i det Europeiska mästerskapet.

Playoffen i Division A

Lagen som deltog var Island, Bulgarien, Ungern och Rumänien

Semifinalerna (spelades 8 oktober 2020)
Island-Rumänien 2-1
Bulgarien-Ungern 1-3

Finalen (spelades 12 november 2020)
Ungern-Island 2-1

Ungern tog sig till EM från Division A

Playoffen i Division B

Lagen som deltog var Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland

Semifinalerna (spelades 8 oktober 2020)
Bosnien & Hercegovina-Nordirland 3-4 efter straffar
Slovakien-Irland 4-2 efter straffar

Finalen (spelades 12 november 2020)
Nordirland-Slovakien 1-2

Slovakien tog sig till EM från Division B

Playoffen i Division C

Lagen som deltog var Skottland, Norge, Serbien och Israel

Semifinalerna (spelades 8 oktober 2020)
Skottland-Israel 5-3 efter straffar
Norge-Serbien 1-2

Finalen (spelades 12 november 2020)
Serbien-Skottland 4-5 efter straffar

Skottland tog sig till EM från Division C

Playoffen i Division D

Lagen som deltog var Georgien, Nordmakedonien, Kosovo och Vitryssland

Semifinalerna (spelades 8 oktober 2020)
Georgien-Belarus 1-0
Nordmakedonien-Kosovo 2-1

Finalen (spelades 12 november 2020)
Georgien-Nordmakedonien 0-1

Nordmakedonien tog sig till EM från Division D

Hur går Nations League-playoffen till?

I playoffspelen lottas de fyra gruppvinnarna inom varje division in i par som kommer att spela en match mot varandra, varifrån de två vinnarna går vidare till ett slutligt avgörande möte. De lag som står vinnande inom varje division får delta i det europeiska mästerskapet tillsammans med de tjugo lag redan som tagit sig dit via det vanliga kvalet.

Det är inte ovanligt att de lag som når playoffen i och med sina framgångar i Nations League även tar sig direkt till Europamästerskapet genom det vanliga EM-kvalet. Om detta sker så ersätts laget av det näst bäst rankade inom samma division. Skulle det mot förmodan inte finnas några fler lag i divisionen får det bästa laget i den lägre divisionen en plats.

Vilka lag som har förmånen att ha hemmaplan i de inledande matcherna avgörs utav deras tidigare prestationer i ligan, där det bättre rankade laget får hemmaplan. Värdnation för de sista matcherna lottas i sin tur fram. Om lag som vinner sina Nations League-grupper redan har kvalificerat sig till EM via det vanliga kvalet, går deras plats i playoffen vidare till det näst bäst rankade laget i samma division. Skulle det inte finnas tillräckligt med lag ifrån divisionen att fylla ut playoff-spelet med, får ett lag ifrån en längre division chansen mot lag i en högre division.

De fyra lag som vinner playoff-spelet kommer vara på olika nivåer, då Nations Leagues ligor är baserade på lagens FIFA-ranking. Ifrån A-ligan kommer ett av de 12 bästa europeiska lagen få en biljett, samtidigt som ett av de lägst rankade lagen kommer få en via playoffen i D-ligan. För många av lagen i den lägsta divisionen kan detta upplägg bli den stora chansen för lagen att ta sig till sitt allra första mästerskap.

Annons: ⇢ Bet365- 1250 kr i bonus på Fotbolls-EM här

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder