OBS! På grund av coronaviruset har EM flyttats till 2021, vi kommer uppdatera med ny information inom kort!

De sexton lag som vinner sina respektive grupper i Nations League går vidare till ett playoff-spel där vinnarna belönas med varsin biljett till fotbolls EM 2021. Dessa matcher spelas i mars 2020 och blir ett spännande sätt att ta ut de sista EM-lagen på. Kommer något av dessa lag att kvalificera sig till EM via det vanliga EM-kvalet så ersätts laget med den näst bäst rankade laget inom samma division. Detta vet vi först när EM-kvalet avslutas.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Dessa lag spelar i playoffen till EM 2021

Division A: Island, Bulgarien, Ungern, Rumänien
Division B: Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland
Division C: Skottland, Norge, Serbien, Israel
Division D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo och Vitryssland

De första matcherna i playoffen kommer spelas den 26 mars och divisions-finalerna den 31 mars. Efter det vet vi vilka fyra lag som går till EM.

Såhär kommer playoff-semifinalerna att spelas:

Division A
Island – Rumänien
Bulgarien – Ungern – Vinnaren i matchen kommer att vara arrangörsland för finalen i grupp A

Division B
Bosnien & Hercegovina – Nordirland – Vinnaren i matchen kommer att vara arrangörsland för finalen i grupp B
Slovakien – Irland

Division C
Skottland – Israel
Norge – Serbien – Vinnaren i matchen kommer att vara arrangörsland för finalen i grupp C

Division D
Georgien – Vitryssland – Vinnaren i matchen kommer att vara arrangörsland för finalen i grupp D
Nordmakedonien – Kosovo

Hur går Nations League-playoffen till?

I playoffspelen lottas de fyra gruppvinnarna inom varje division in i par som kommer att spela en match mot varandra, varifrån de två vinnarna går vidare till ett slutligt avgörande möte. De lag som står vinnande inom varje division får delta i det europeiska mästerskapet tillsammans med de tjugo lag redan som tagit sig dit via det vanliga kvalet.

Vilka lag som har förmånen att ha hemmaplan i de inledande matcherna avgörs utav deras tidigare prestationer i ligan, där det bättre rankade laget får hemmaplan. Värdnation för de sista matcherna lottas i sin tur fram. Om lag som vinner sina Nations League-grupper redan har kvalificerat sig till EM via det vanliga kvalet, går deras plats i playoffen vidare till det näst bäst rankade laget i samma division. Skulle det inte finnas tillräckligt med lag ifrån divisionen att fylla ut playoff-spelet med, får ett lag ifrån en längre division chansen mot lag i en högre division.

De fyra lag som vinner playoff-spelet kommer vara på olika nivåer, då Nations Leagues ligor är baserade på lagens FIFA-ranking. Ifrån A-ligan kommer ett av de 12 bästa europeiska lagen få en biljett, samtidigt som ett av de lägst rankade lagen kommer få en via playoffen i D-ligan. För många av lagen i den lägsta divisionen kan detta upplägg bli den stora chansen för lagen att ta sig till sitt allra första mästerskap.