Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Ronaldos frånvaro väckte hopp om en jämnare returmatch. Ronaldo som då gjorde båda målen. Men Portugal visade att de klarar sig alldeles utmärkt ändå

Det var ett Portugal som spelade med stort självförtroende och satte högsta fart direkt. Mycket boll, ställer om snabbt och skapar farligheter. Ibland sticker Sverige upp och ställer till oreda. I samband med en hörna så dyker bollen ned hos Mikael Lustig som, tyvärr, sätter bollen över mål.

Portugals ledningsmål kommer i 21:a minuten. Diogo Jota drar på sig all bevakning och spelar fram till en fri Bernardo Silva som iskallt sätter bollen i mål. Det såg dystert ut.

Men efter cirka 30 spelade minuter sker en förändring i matchbilden.  Sverige kommer upp på flera anfall, vinner oftare dueller och skapar en del lägen. Inte så att Portugal är mindre farliga, men de får helt enkelt färre tillfällen.

Portugals 2-0 är en misstänkt offside. Ett något ouppmärksamt försvar när Joao Cancelo slår in ett inlägg i boxen och Diogo Jota utökar Portugals ledning. Svenska assisterande tränarens ifrågasätter om det inte är offside, men detta leder till ett gult kort från domaren.

Portugal uddlöst utan snabba omställningar

Något som blev tydligt i 2:a halvlek var att Portugal inte alls var lika farliga i sitt anfallsspel när det inte var snabba omställningar. Att spela sig igenom det svenska försvaret är mycket svårare än att löpa isär det.

Janne Andersson ville inte vara sämre än sin assisterande tränare och fick också han ett gult kort när han protesterade ett domslut, eller kanske snarare frånvaron av ett domslut.

Ytterligare en snabb omställning från Portugals sida leder till 3-0 och spiken i kistan. Även denna gång var det Diogo Jota som nätade.

Att Portugal vinner är mycket rättvist, de var det bättre laget. Frustrerande var dock att Sverige inte fick mer ut av sitt spel, åtminstone ett tröstmål hade de varit värda.