Portugal i Fotbolls EM – Trupp, spelschema och matcher

Portugal i Fotbolls EM – Trupp, spelschema och matcher2024-03-27T12:31:23+01:00

Portugal i Fotbolls EM 2024 – Tabell och Spelschema

Portugals herrlandslag har lottats in i EM-grupp F där laget ställs mot Tjeckien, Turkiet och Georgien. Laget kommer att spela sina gruppspelsmatcher i städerna Leipzig och Hamburg.

Portugal vinner Fotbolls-EM

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Tjeckien
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Turkiet
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Portugal
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Georgien
0
0
0
0
0 - 0
0

Borussia Dortmund - Real Madrid

Här är Portugals kompletta EM-spelschema:
Tisdag 18 juni kl. 21:00 Portugal-Tjeckien
Lördag 22 juni kl. 18:00 Turkiet-Portugal
Onsdag 26 juni kl. 21:00 Georgien-Portugal

Borussia Dortmund - Real Madrid

🇵🇹 Portugals trupp till Fotbolls EM 2024

Målvakter

Försvarare

Mittfältare

Anfallare

🇵🇹 Portugals väg till fotbolls EM 2024

Portugal lottades från den högsta seedningspotten inför EM-kvalet och placerades då in i kvalgrupp J tillsammans med Slovakien, Bosnien & Hercegovina, Island, Luxemburg och Liechtenstein. Laget bar på ett tydligt favoritskap, något man lyckades hålla i genom tio raka segrar. Med 36 bollar framåt och endast två insläppta mål hade laget den överlägset starkaste målskillnaden i hela kvalet. EM-avancemanget kunde säkras redan i oktober månad.

Portugals matchresultat ifrån EM-kvalet:

23 mars 2023: Portugal-Liechtenstein 4-0
26 mars 2023: Luxemburg-Portugal 0-6
17 juni 2023: Portugal-Bosnien & Hercegovina 3-0
20 juni 2023: Island-Portugal 0-1
8 september 2023: Slovakien-Portugal 0-1
11 september 2023: Portugal-Luxemburg 9-0
13 oktober 2023: Portugal-Slovakien 3-2
16 oktober 2023: Bosnien & Hercegovina-Portugal 0-5
16 november 2023: Liechtenstein-Portugal 0-2
19 november 2023: Portugal-Island 2-0

🇵🇹 Portugals herrar i tidigare fotbolls EM

Portugal har under åren tagit hem ett EM-silver (2004) samt ett guld (2016). Samma år som man tog sig till final för allra första gången arrangerades mästerskapet på lagets hemmaplan. Här nedan kan du läsa mer om lagets tidigare deltagande i fotbolls EM.

EM 2020 i Europa

Portugal kvalade i grupp B tillsammans med Serbien, Luxemburg, Litauen och Ukraina. Kvalet inleddes med två oavgjorda hemmamöten och därefter fortskred kvalet med segrar, med undantag för bortamötet med Ukraina. Laget slutade tvåa i gruppen och gick därmed direkt till EM.

I själva mästerskapet lottades laget in i dödens grupp tillsammans med Frankrike, Tyskland och Ungern. Det blev en intensiv kamp mellan de tre topp-lagen där Portugal kopplade greppet om gruppen efter en inledande 3-0 seger mot Ungern. I mötet med Tyskland fick man det svårare och två självmål inom loppet av ett par minuter var vad som gav segern till Tyskland. I den allra sista omgången slutade kampen mot Frankrike 2-2 efter att Ronaldo gjort lagets två mål på straffar. Poängen räckte till för en tredjeplats i gruppen och som bästa grupptrea nådde man slutspelet. Här tog dock EM-resan slut efter att man fallit med 1-0 mot Belgien.

Portugals trupp till EM 2020

Målvakter
Rui Patricio, Anthony Lopes och Rui Silva

Backar
João Cancelo, Nélson Semedo, José Fonte, Rúben Dias, Pepe, Nuno Mendes och Raphaël Guerreiro

Mittfältare
Danilo Pereira, João Palhinha, Rúben Neves, João Moutinho, Renato Sanches, Bruno Fernandes, Sérgio Oliveira och William Carvalho

Anfallare
Pedro Gonçalves, André Silva, Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota, Gonçalo Guedes och João Félix

EM 2016 i Frankrike

Portugal kom trea i sin grupp efter att ha spelat oavgjort i alla sina gruppspelsmatcher mot Island, Österrike och Ungern. Trots detta lyckades man kvalificera sig till slutspelet. I åttondelsfinalen slog man ut Kroatien efter förlängning och i kvarten vann man sedan över Polen på straffar. Semifinalen mot Wales kunde man vinna med 2-0, vilket tog laget till EM-final. Här vann man till slut guldet efter ett avgörande mål i förlängningen mot Frankrike.

Portugals trupp till EM 2016

Målvakter
Anthony Lopes, Eduardo och Rui Patricio

Försvarare
Bruno Alves, Cedric, Jose Fonte, Eliseu, Pepe, Raphael Guerreiro, Ricardo Carvalho och Vieirinha

Mittfältare
Adrien Silva, Joao Mario, William Carvalho, Andre Gomes, Danilo Pereira, Renato Sanches och Joao Moutinho

Anfallare
Cristiano Ronaldo, Eder, Nani, Rafa och Ricardo Quaresma

EM 2012 i Polen och Ukraina

Portugal kom tvåa i gruppen efter att ha förlorat mötet med Tyskland, samt segrat över Danmark och Nederländerna. I kvartsfinalen fick laget möta Tjeckien, där Ronaldo blev mötets enda målskytte. I semin väntade Spanien som motståndare och mötet, som blev mållöst på ful tid, fick tas till straffar för att kunna avgöras. Här var Spanien det mest träffsäkra laget.

EM 2008 i Österrike och Schweiz

Under gruppspelet fick laget med sig en seger mot Turkiet, en seger mot Tjeckien samt en förlust mot Schweiz. Sex poäng tog laget till tabellens topp och vidare mot EM-slutspelet. I kvartsfinalen ställdes laget mot Tyskland, som segrade i matchen med 3-2.

EM 2004 i Portugal

När EM spelades på hemmaplan fick Portugal ta sig an Grekland, Spanien och Ryssland i gruppspelet. Man inledde EM med att förlora mot det grekiska laget, men kunde sedan ta trepoängare mot såväl Ryssland som Spanien. Laget slutade högst upp i tabellen och fick i kvartsfinalen möta England. Matchen fick tas till straffar där Portugal var laget som segrade. Nederländerna var nästa motstånd, som man kunde slå ut under semifinalen. Under EM-finalen i Lissabon blev Grekland lagets motståndare, som även gjorde det enda målet under matchen. Portugal fick därmed nöja sig med ett silver.

EM 2000 i Belgien och Nederländerna

Laget gick obesegrade genom gruppspelet och tog trepoängare mot såväl England och Rumänien som Tyskland. Kvartsfinalens motstånd stod Turkiet för och den portugisiske spelaren Nuno Gomes blev tvåmålsskytt och ende målgörare för matchen. Därmed väntade semifinal mot Frankrike, som fick tas till förlängning för att kunna avgöras. Här vann slutligen Frankrike efter ett Golden goal på straff.

EM 1996 i England

Portugal inledde mästerskapet med att spela oavgjort mot Danmark, följt av en seger mot Turkiet. I den avslutande gruppspelsmatchen mötte man Kroatien, som man kunde besegra med 3-0. Med sju poäng vann man gruppen och gick vidare till slutspelet. Här ställdes man mot Tjeckien i kvartsfinalen, som vann matchen och slog ut Portugal ur EM.

EM 1984 i Frankrike

När Portugal gjorde debut i fotbolls EM skedde detta på fransk mark och man hamnade i samma grupp som Spanien, Västtyskland och Rumänien. Man fick med sig en poäng ifrån båda mötena med Västtyskland och Spanien, men mor Rumänien kom äntligen en efterlängtad seger. Man slutade som grupptvåa och avancerade till slutspelet, där Frankrike väntade i semin. När ordinarie tid var över stod det 2-2 på tavlan, men under förlängningen kunde Frankrike sätta det vinnande målet.

🇵🇹 Portugals damer i tidigare fotbolls EM

Det portugisiska damlandslaget i fotboll har endast två tidigare Europamästerskap i bagaget, där båda resulterat i jumboplaceringar i gruppspelet. Här nedan kan du läsa mer om lagets tidigare deltagande i fotbolls EM.

EM 2022 i England

Portugal kvalade i grupp E tillsammans med Finland, Skottland, Albanien och Cypern. Man gick vinnande i alla matcher förutom de två mot Finland, där man endast fick med sig en av sex möjliga poäng. Laget slutade därmed tvåa i gruppen och gick vidare till EM-playoffen. Här lottades man in i par med Ryssland, som gjorde det enda målet i dubbelmötet. Portugal gick därmed miste om en EM-biljett, men den 2 maj tog UEFA beslutet om att tilldela Rysslands plats till laget. EM-drömmen var därmed åter.

Portugals matchresultat ifrån EM-kvalet:

4 oktober 2019: Albanien-Portugal 0-1
12 november 2019: Portugal-Finland 1-1
23 oktober 2020: Cypern-Portugal 0-3
27 oktober 2020 Portugal-Cypern 1-0
27 november 2020: Portugal-Skottland 1-0
1 december 2020: Portugal-Albanien 1-0
19 februari 2021: Finland-Portugal 1-0
23 februari 2021: Skottland-Portugal 0-2
9 april 2021: Portugal-Ryssland 0-1
13 april 2021: Ryssland-Portugal 0-0

Då EM-lottningen gjordes innan Portugal tilldelades en plats sågs laget som det lägst rankade i grupp C. Trots detta bjöd laget Schweiz på tufft motstånd i den första matchen, där laget lyckades vända ett 0-2 underläge till ett oavgjort resultat. Fortsättningen av gruppspelet blev det dock tyngre och trots att man kunde kvittera även mot Nederländerna slutade mötet i en 2-3 förlust. Mot Sverige blev laget helt mållösa när de föll med 0-5. Portugal slutade därmed sist i gruppen och missade slutspel.

Portugals trupp till EM 2022

Målvakter:
22. Rute Costa, Famalicao
12. Patricia Morais, Braga
1. Ines Pereira, Servette

Försvarare:
2. Catarina Amado, Benfica
3. Alicia Correia, Sporting Lissabon
15. Carole Costa, Benfica
19. Diana Gomes, Braga
5. Joana Marchao, Sporting Lissabon
4. Silvia Rebelo, Benfica
17. Lucia Alves, Benfica

Mittfältare:
6. Suzane Pires, Ferroviaria
21. Andreia Faria, Benfica
7. Vanessa Marques, Braga
20. Franscisca Nazareth, Benfica
8. Andreia Norton, Braga
13. Fatima Pinto, Sporting Lissabon
11. Tatiana Pinto, Levante
14. Dolores Silva, Braga

Anfallare:
9. Ana Borges, Sporting Lissabon
23. Telma Encarnacao, Maritimo
18. Carolina Mendes, Braga
16. Diana Silva, Sporting Lissabon
10. Jessica Silva, Benfica

EM 2017 i Nederländerna

Sommaren 2017 gjorde Portugal debut på den internationella scenen då de lottades in grupp D i mästerskapet. Inledningsvis fick man se sig besegrade med 2-0 av grannarna Spanien, men i den andra gruppspelsomgången fick man äntligen sina första EM-poäng. Detta efter att ha besegrat Skottland med 2-1. Avslutningsvis väntade det stenhårda laget England på andra sidan planen och trots en tidig kvittering fick man lämna mötet utan några poäng. Tre av lagen i gruppen hamnade på samma poäng och efter att ha tittat på de inbördes mötena var det Portugal som slutade sist i tabellen.

Portugals trupp till EM 2017

Målvakter
Rute Costa, Patrícia Morais och Jamila Martins

Backar
Carole, Matilde Fidalgo, Mónica Mendes, Sílvia Rebelo och Raquel Infante

Mittfältare
Amanda da Costa, Andreia Norton, Cláudia Lima, Cláudia Neto, Dolores Silva, Diana Gomes, Tatiana Pinto, Fátima Pinto, Mélissa Antunes och Vanessa Marques

Anfallare
Ana Leite, Ana Borges, Carolina Mendes, Diana Silva, Jéssica Silva, Laura Luís och Suzane Pires

Uppdaterad 27 mars, 2024

Till toppen